Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas visszaesés a pc-k piacán

2013. április 12., péntek 12:07

Az IDC adatai szerint a vártnál gyorsabban csökken a személyi számítógépek piaca. A piackutató cég azt állítja, hogy a mostani visszaeséshez hasonló piaczsugorodást még soha, egyetlen negyedévben sem láttak. A visszaesés nem érinti a tabletek, illetve a levehető kijelzős notebookok piacát, de a kereslet 13,9 százalékkal, 76,3 millió dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti negyedévhez képest. 2012 első negyedévében a visszaesés mértéke még csak 6,4 százalék volt. Az előzmények alapján erre számítani is lehetett. Januárban az IDC megállapította, hogy a pc piac mérete az ünnepi szezonban is csökkent, pedig ilyenre öt éve nem volt példa.

A mostani jelentés szerint ez már a negyedik negyedév, hogy a számítógépes piac mérete folyamatosan csökken. A jelentésben az IDC azt írta, hogy a gazdasági környezet ugyan némileg javult, és néhány új, Windows 8-at futtató pc is piacra került, a boltokba kerülő szállítmányok minden régióban jelentősen visszaestek. Az IDC úgy látja, a Windows 8 megjelenése nem lendítette fel a személyi számítógépek piacát – épp ellenkezőleg, lelassította azt. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a mostani adatok a tabletekre és a hibrid számítógépekre nem vonatkoznak, így érdemes némi távolságtartással kezelni a cég megállapítását.

A borúlátó előrejelzések a pc-s játékok piacára nem vonatkoznak. A jelentések szerint a számítógépes játékok zászlóvivőjének számító Valve 50 százalékkal gyarapodott 2012-ben. A Steam sikere továbbra is azt igazolja, hogy a számítógépes játékokra továbbra is van kereslet, annak ellenére, hogy a hagyományos pc-k piaca évről évre zsugorodik.

Rovatok