Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában is pornót töltenek le

2013. április 14., vasárnap 20:44

A Torrentfreak fájlcsereportál szerkesztőinek kedvelt időtöltése, hogy a fájlmegosztást üldöző szervezetek álszentségét leleplezendő, a torrentoldalak archívumainak átfésülésével arra hoznak fel példákat, hogy bizony a nagy zenekiadók vagy éppen FBI számítógépei is részt vesznek az illegális fájlmegosztásban és letöltésben. Most puszta kíváncsiságból azt nézték meg, hogy mit töltenek le, és osztanak meg az internetet elérő észak-koreai felhasználók a torrentoldalakon. Észak-Koreában kizárólag a párt belső köreihez tartozó, többszörösen ellenőrzött, megbízható elvtársak privilégiuma az internethez való hozzáférés, az egyszerű polgároknak (már annak a szűk, gazdag rétegnek, aki megengedheti magának) marad a szigorúan cenzúrázott belső használatra szánt észak-koreai miniinternet, a Kwangmyong.

A kutatás során kiderült, hogy az elmúlt hónapokban 84 fájlt töltöttek le, illetve osztottak meg észak-koreai ip-címekről a nagy torrentoldalakon. A fájlcserélő hálózatokhoz többféle torrentklienst és operációs rendszert használva, változatos ip-címekről jelentkeztek be a felhasználók, tehát valószínűleg nem egy, nagyobb étvágyú, hanem több, széles érdeklődési kört lefedő torrentező üldögél észak-koreai számítógépek mögött.

A letöltött tartalmak listáján nem meglepő módon több pornófilm szerepel, az észak-koreaiak kedvence úgy tűnik, a a japán pornósztár Marica Hase, illetve az amerikai Alice Frost. Érdekes találat még a listán a Net Monitor for Employees Professional nevű szoftver, ami elvileg egy munkahelyi hálózatokra telepíthető ellenőrző, tesztelő szoftver és felügyeleti rendszer, gyakorlatilag azonban egy egyszerű kémprogram. Több amerikai sorozat epizódjait is rendszeresen töltik le Észak-Koreában, így a The Following című sorozatgyilkosos-nyomozós krimit és az Így jártam anyátokkal című vígjátékot. A letöltött filmek között megtaláljuk például az Oscar-díjas Pi életét, és a Death from Above című 2012-es gagyihorrort. A letöltési lista olyan meglepő találatokat is tartalmaz, mint egy lakberendezőknek szóló kézikönyv, vagy az Apple operációs rendszere, az OSX Mountain Lion 10.8.3.

És hogy vajon ki meri használni Észak-Koreában a gyűlölt ellenség Amerika jelképének számító Apple számítógépeket? Kim Dzsongunt nemrég az USA megtámadásának tervezgetése közben egy iMac előtt fényképezte le a hivatalos propaganda fotósa, apja, az országot 17 éven át irányító diktátor Kim Dzsongil pedig egy 15 collos Macbookot használt, ami annyira a szívéhez nőtt, hogy máig a dicsőségére emelt múzeumban látható kiállítási tárgyként.

Rovatok