Index Vakbarát Hírportál

Mobilapp akadályozza meg a vérfertőzést

2013. április 17., szerda 11:45

Az izlandi populáció igen kicsi, és emiatt valamennyi izlandi közeli-távoli rokona egymásnak. Ugyanakkor az ország elég nagy ahhoz, hogy az emberek ne ismerjenek mindenkit, vagyis Izlandon fennáll a veszélye annak, hogy valaki közelebbi rokonával randizik.

Az Íslendingabók nevű online szolgáltatás 720 ezer izlandiról tárol információt, ez valamennyi izlandi, akik egy meghatározott időpont után születtek. Nemcsak az élőkről vannak információk, a most élők ősei is szerepelnek a honlapon, hiszen Izland összlakossága ma 320 ezer ember.

Az országban mindenki tud rokoni kapcsolatot találni Björkkel vagy más híres emberekkel. Emiatt bizony felmerül a kérdés, hogy az ember nem egy unokatestvérrel kerül-e kapcsolatba egy jól sikerült randevú után. A fent említett okok miatt valószínűleg igen, de nem mindegy, mennyire közeli rokon az unokatestvér. A választ megtalálják az említett oldalon, de nem biztos, hogy pont erre lesz ideje egy buli közben.

Három fejlesztő erre is talált megoldást, az Íslendingabók adatbázisa alapján mobilra telepíthető alkalmazást készítettek. Ezek után bárki könnyedén utána tud nézni annak, hogy a kiszemelt partnerrel mennyire közeli a rokoni kapcsolat. Az alkalmazásra van érdeklődés, egy kommentelő azt írja, ha létezett volna tavaly is, akkor nem vitte volna haza az unokatestvérét.

Rovatok