Index Vakbarát Hírportál

Könnyen feltörhetők a wifi routerek

2013. április 18., csütörtök 11:48

Egy amerikai vizsgálat szerint a tizenhárom legnépszerűbb wifi routert egy átlagos képzettségű hekker is fel tudná törni. Az eszközön áthatoló támadók az otthoni és irodai hálózatok egyik legfontosabb védővonala, a tűzfal mögé tudnak bekerülni, és ott már könnyen elcsíphetik a felhasználók emailjeit, dokumentumait, jelszavait, fényképeit és banki adatait.

Az Independent Security Evaluators jelentése szerint mind a tizenhárom router irányítása átvehető a helyi hálózaton keresztül, és ezekből négy esetében a támadás pillanatában nem is kell nyitva lennie a router adminisztrátori felületének. Tizenegy router wifin keresztül is megtámadható, és két eszköz esetében nem szükséges futnia az adminfelületnek.

Mindegyik eszközben súlyos biztonsági hibákat találtak, amelyek kihasználásával átvehető a routerek irányítása. A routerek védelme azért nagyon fontos, mert a bűnözők akár átfogó támadást is indíthatnak, mint tették az 2011-ben 4,5 millió brazil dsl routerrel. Az akkori támadásnak az volt a célja, hogy lehalásszák a felhasználók banki adatait és pénzt lopjanak tőlük.

Sok esetben az okoz gondot, hogy az emberek alapbeállításokkal használják a routereket. Vannak olyan országok, ahol a netszolgáltatók eleve úgy adnak az előfizetőiknek wifi routert, hogy azokon engedélyezve van a távoli adminisztráció.

Szakértők azt javasolják a felhasználóknak, hogy telepítsék fel a legfrissebb firmware-t, és gyakran keressék fel a gyártó weboldalát, hátha megjelent egy újabb javítás. Sajnos a hálózati eszközök még nem tudják maguktól frissíteni a rendszerüket, mint a számítógépek és a mobiltelefonok, és akár több mint öt évig gond nélkül működnek, így semmi sem készteti a felhasználókat arra, hogy hozzájuk nyúljanak.

Rovatok