Index Vakbarát Hírportál

Megnyerte a YouTube az egymilliárdos pert

2013. április 20., szombat 08:23

A New York-i bíróság ítéletet hozott a YouTube (illetve annak anyacége, a Google) és a Viacom médiaóriás között 2007 óta húzódó perben. A jogi háborúskodás tárgya az, hogy a Viacom szerint a YouTube a korai éveiben azzal szerzett magának népszerűséget, hogy számolatlanul tett fel a videómegosztóra jogvédett tartalmakat, engedély nélkül. Ezért a cég egymilliárd dolláros kártérítést követelt, szerzői jogsértés címén. Azt maga a YouTube sem tagadta, hogy rövidebb-hosszabb ideig illegálisan voltak elérhetőek a videómegosztón a Viacom tartalmai (a perben két konkrét esetet, a Spongy Bob című rajzfilm, és a Daily Show című, Comedy Central-féle szatirikus híradó epizódjait vizsgálták).

A Viacom vádjai szerint a YouTube tudatosan biztatta a felhasználóit a jogsértő videók feltöltésére, és nem tett meg mindent azok eltakarítására az oldalról – végső soron pedig az ilyen tartalmaknak köszönhette a sikerét. A bíróság 2010-ben a YouTube javára döntött, és kimondta, hogy az amerikai szerzői jogi törvény internetre vonatkozó része, a Digital Millennium Copyright Act értelmében a szolgáltató nem tehető felelőssé a felhasználói tartalmakért. Ezt a döntést azóta is precedensként használják hasonló perekben, a Viacom azonban nem nyugodott bele a döntésbe, és fellebbezett. Az elmúlt három év tárgyalásain újabb bizonyítékokat mutattak be, többek között emailarchívumokat, amelyek szerintük azt mutatták, hogy a YouTube üzemeltetői tudtak a rendszerbe kerülő illegális tartalmakról, de az ezek kiszűrésére fejlesztett alkalmazásaikat nem, vagy csak késve, sokszori felszólítás után használták, hogy az illegális tartalom minél több nézőt hozzon nekik addig is.

A bíróság most megerősítette a 2010-es ítéletet, és újra kimondta, hogy a videómegosztó nem tehető felelőssé a felhasználói jogsértései miatt, illetve hogy a cég a rendelkezésére álló technológiai és jogi eszközöket szabályszerűen használta a kalóztartalmak eltüntetésére. A hírek szerint a Viacom újabb fellebbezésre készül - annak ellenére, hogy a perrel párhuzamosan már rengeteg tartalma elérhető legálisan a YouTube-on, akár ingyenesen, akár annak videokölcsönzőjében, pénzért.

A YouTube alapítója, Chad Hurley a Twitteren reagált a hírre, gúnyosan meghívva a Viacom vezérigazgatóját egy sörrel ünnepelni.

Rovatok