Index Vakbarát Hírportál

Nem segített az arcfelismerés Bostonban

2013. április 22., hétfő 13:41 | aznap frissítve

A bostoni maratonon történt robbantás végrehajtóit mostanra elkapták, illetve lelőtték, de a rendőrök munkáját nem igazán segítette az arcfelismerő rendszer. Edward Davis bostoni rendőrkapitány azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy a számítógépek nem ismerték fel a robbantással gyanúsított testvérpárt, pedig mindkét Carnajev fotója szerepelt a hivatalos adatbázisokban. Dzsoharnak massachusettsi jogosítványa volt, a testvérek legálisan vándoroltak be, Tamerlant pedig már korábban vizsgálta az FBI.

Az arcfelismerő rendszerek alkalmazási lehetősége korlátozott, különösen akkor, amikor rossz minőségű, például okostelefonnal készített képeket használnak. Az FBI egyébként éppen mostanában fejleszti újgenerációs rendszerét Western Identification Network néven, a kaliforniai rendőrségek és nyolc másik, nyugati állam együttműködésével.

Az automatikus rendszer ugyan nem működött, de a videók és képek még így is hasznosak voltak. „Egyetlen ügynök négyszázszor nézte meg a videónak ugyanazt a részét. A cél az volt, hogy összerakjunk egy idővonalat: kövessük a lehetséges elkövetőket, ahogy végigmentek a járdákon, épületeknél – mindezt rengeteg, telefonból származó képből összerakva. Több napig tartott, de az elemzésünk végül két baseballsapkás férfira koncentrált, akik nehéz hátizsákkal érkeztek, de azok nélkül mentek el”.

Nem segített a közösségi média sem

Azután, hogy az FBI kiadott pár képet a robbantások helyszínéről, a közösségi médiában is hajtóvadászat kezdődött a lehetséges gyanúsítottak után: pár órával az első képek megjelenése után már bejárta a sajtót is a hír, hogy a 4chan nevű fórum néhány tagja beazonosította az elkövetőket a robbanószerkezet által elpusztított hátizsák és hasonló hátizsákot viselő férfiak összekombinálásával.

Hasonló munkát hajtott végre a közösségi linkgyűjtő, a Reddit is. Az akció annyira sikeres volt, hogy másnap nyomtatott lapok is átvették az állítólag beazonosított tettesek képeit, és címlapon közölték az egészet. Pedig hatalmasat tévedtek: mind a 4chan, mind a Reddit vakvágányra futott, egyszerűen nem az elkövetőket találták meg, csupán két, ártatlan, de szintén hátizsákos figurát. Az utóbbi egy maratonon nem ritka, és itthon is előfordul, hogy ugyanolyan hátizsákkal látunk egyszerre több embert.

A tévedés után a Reddit felszólította a sztorit címlapon közlő New York Postot, hogy hozzájuk hasonlóan kérjenek bocsánatot az ártatlanul meggyanúsítottaktól. Az újság erre nem volt hajlandó, így az Animal New York nevű szervezet saját szakállára illesztett hamisított bocsánatkérést a standokra kerülő újságokba.

Rovatok