Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft jogtalanul használt Motorola-szabványokat

2013. április 26., péntek 09:42

Egy amerikai bíróság helyt adott a Motorola panaszának egy szabadalmi perben, ám a cég által kért négymilliárd dolláros kártérítést nem ítélték meg, helyette azt mondták ki, hogy az alperes Microsoftnak az okostelefonokban és az Xbox játékkonzolban engedély nélkül felhasznált technológiák után 1,8 millió dolláros éves jogdíjat kell fizetnie.

A szóban forgó szabadalmak egyrészt a H.264 videókódolással, illetve az IEEE 802.11 vezeték nélküli adatátviteli szabvánnyal kapcsolatosak. A történet egyébként 2010-ben azzal kezdődött, hogy a Microsoft perelte be a Motorolát, ugyanis szerintük tisztességtelenül magas jogdíjat kértek, a termékek árának 2,25 százalékát, és ezt ők nem voltak hajlandók megfizetni. Válaszként a Motorola fogta szabadalmi perbe a Microsoftot.

A döntés igen nagy hatású lehet, ugyanis az úgynevezett FRAND-szabadalmak esetében egy perben döntő bíró először hozott úgy határozatot, hogy pontosan kiszámolta, hogy mennyi jár a szabadalom tulajdonosának. A FRAND-ról érdemes megjegyezni, hogy az alapvető szabványokhoz nélkülözhetetlen szabadalmak licencelését szabályozzák annak érdekében, hogy az azt használni kívánó piaci szereplőket ne tudják a szabadalombirtokosok versenyellenes módon kizárni. Ezért a szabványhoz szükséges szabadalmak használatát tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (fair, reasonable and non-discriminatory – FRAND) feltétekkel kötelesek biztosítani azok tulajdonosai.

Az igen hosszú indoklásban James Robart bíró meghatározta, hogy a H.264-hez kapcsolódó szabadalmaknál a készülékenként fizethető összeg 0,555 és 16,389 cent között lehet. Mivel a Motorola nem tudta bizonyítani, hogy szabadalmai a Microsoft számára jelentős technológiai értéket képviselnek, ezért a bíró az alsó határban szabta meg a jogdíj mértékét. Az wifis szabadalmak esetében a bíró kimondta, hogy a FRAND keretében kérhető összeg 0,8 és 19,5 cent között lehet, és a jogdíj összegét végül 3,471 centben állapította meg. A Microsoft jogtanácsosa üdvözölte a döntést, mondván, hogy az ésszerű mértékű jogdíj a fogyasztóknak kedvez. A Motorola/Google még nem kommentálta a döntést.

Ennek az ítéletnek két fontos következménye is lehet. Egyrészt elterjedhet ez az eljárásmód, amikor a bíróság ezredcentre kiszámolja, hogy a FRAND keretében mekkora jogdíj jár, és ez erősen visszafoghatja az ilyen ügyekben a pereskedési szándékot. A másik következmény bizonytalanabb, ám elgondolkodtató: a Google ebben az ügyben sem tudta igazán kihasználni, hogy a szabadalmai miatt megszerezték a Motorola mobilos üzletágát, és egyre inkább úgy tűnhet, hogy erősen túlárazták a céget, amikor 12,5 milliárd dollárt kértek érte.

Rovatok