Index Vakbarát Hírportál

530 milliárdot keresett tavaly Zuckerberg

2013. április 29., hétfő 19:29

2,3 milliárd dollárt, vagyis több mint 530 milliárd forintot keresett tavaly Mark Zuckerberg facebook-vezér, derül ki a cég frissen nyilvánosságra hozott adataiból. Mindezt úgy sikerült összehoznia, hogy a hivatalos fizetése csupán évi 500 ezer dollár volt, ami mellé 266 ezer bónuszt is felvett, illetve 1,2 millió dollár értékben használta a Facebook forrásait magáncélra - ez alatt főképp azt kell érteni, hogy privát utakon repkedett a céges repülőgéppel. A papírokból az is kiderül, hogy Zuckerberg 2013-tól évi egy dollárra csökkentette a saját fizetését, és lemond minden további bónuszról is. Ezzel követi az egy dollárért dolgozó szilícium-völgy cégvezérek sorában a néhai Steve Jobsot, a Google-alapító páros Larry Page-et és Sergey Brint, az Oracele-főnök Larry Ellisont és a Tesla, illetve a SpaceX alapítóját, Elon Muskot.

A kétmilliárd dollárt részvényopciók beváltásából és eladásából szerezte Zuckerberg. A cégvezérnek a Facebookban meglevő tulajdonrészén felül 120 millió részvényre volt speciális opciója, ebből 60 milliót váltott ki tavaly. Darabját hat centért vehette meg, majd teljes áron adhatta el a piacon - ez jelenleg 27 dollár. A bevétel közel fele egyébként rögtön el is ment a Facebook tőzsdére lépése után befizetendő adóra.

Zuckerberg fizetése egyébként a jelképes összegre csökkentés előtt sem volt kiugróan magas a Facebook-vezérkarban. Bónuszokkal, juttatásokkal együtt évi kétmilliót tett zsebre, miközben Sheryl Sandberg operatív igazgató 26 milliót, David Ebersman pénzügyi igazgató 17 milliót, David Fisher marketingigazgató 12 milliót, Mike Schroepfer elnökhelyettes pedig 20 milliót.

Rovatok