Index Vakbarát Hírportál

A frissen sülő hardver illata

2013. április 29., hétfő 00:13

Merész húzás hónapokkal a világ legnagyobb technológiai kiállításai után, az első nyárias hétvégék egyikén kütyükiállítást tartani, de úgy tűnik elég sokan vannak, akik bármikor lecserélnék a Napot egy full hd felbontású IPS LCD kijelzőpanelre. A vasárnap megtartott Veletech 2013 rendezvényre körülbelül kétezren látogattak el, hogy megismerjék a legújabb telefonokat, tableteket és fényképezőket. Nyitáskor olyan sokan várakoztak a bejáratnál, hogy fél óra volt bejutni, de odabent már nem volt tömegnyomor, kellemesen tágas térben lehetett nézelődni.

A Millenárison megrendezett show különös egyvelege a hekkerkedésnek, kereskedelemnek és oktatásnak. Az állandó programot az a pár tucat cég adta, akik aprócska standjaikon mutogatták a kütyüket, az Alcateltől egészen a Wayteq-ig. A globális szakkiállítások végigjárása után is szereztem új élményeket, például először itt tudtam biztonsági drótok nélkül kézbe venni a Sony Xperia Z Tabletet, és így máris érezhető volt, hogy milyen habkönnyű egy iPadhez képest.

Hagyományos sajtótájékoztatókat is tartott néhány cég. Az Alcatel például itt beszélt először az idősebbeknek szánt Scribe Simply nevű okostelefonról, ami vízálló, hardveres gombok vannak rajta, és óriási a kijelzője, hogy jól látható legyen a megjelenített tartalom. A Huawei pedig a hazánkban is hamarosan megjelenő készülékeket mutatta be, köztük a tavalyi slágertermék Ascend G300 utódjának szánt G510-zel.

Ott volt a szupervékony Alcatel One Touch Idol Ultra, az év elején újraindult Blackberry legújabb qwerty gombkészletes Q10 mobilja, a szexi HTC One, és a felhasználónál okosabb Samsung Galaxy S4 is. Csak kiegészítőkből volt kevés. A TDK és az AudioTechnica kivitt néhány hangszórót és fejhallgatót, az MSI és a Cooler Master pedig pc-s alkatrészeket, de itt nagyjából véget is ért a történet. Nincs semmi bajunk a szoftverekkel, de izgalmas lett volna látni néhány mobilos hardvert - vérnyomásmérőt, lépésszámlálót -, amelyek jobban szemléltetik, hogy mi mindenre jó egy okostelefon, és az összes külföldi kiállítás ezekkel volt tele.

Nem fair a Mobilaréna és Prohardver által szervezett Veletechet a berlini IFA-val összehasonlítani, mert az utóbbi a gazdag német vevőknek szánt óriási kütyüparádé. De a magyar rendezvény is megérdemelne egy Media Markt kaliberű kiállítót, amely gyártóktól függetlenül tud támpontot adni a vevőknek, hogy idén milyen technikai újdonságokra érdemes odafigyelni. Németországban a kereskedőcégek egész csarnokokat bérelnek ki erre a célra, a Millenárisra azonban ki sem dugták a képüket. Persze lehet, hogy jobb ez így. Emberközelibb maradt a Veletech, és megvolt oktató jellegű program is: a senior szekcióban az Inforum szakértői tartottak műszaki továbbképzést az idősebb korosztálynak.

A kütyümániásoknak szóltak az emeletre száműzött rendezvények. Az egyik sarokban egyedi pc-házakat mutattak be, csúcstechnológiás plasztikcsodák és rézből-fából készült steampunk remekművek állítottak emléket a haldokló számítógépiparnak. Vajon jövőre már átveszik a terepet a házilag módosított telefonok és táblagépek? Egyszer ennek is eljön az ideje, persze a kisebb méretű hardverek buherálása nagyobb figyelmet igényel. A kézműves házak mellett a teljesítményfüggő fanatikusok tartottak bemutatót, folyékony nitrogénnel hűtött számítógépekből próbálták kihozni a maximumot.

De a legjobb az volt, hogy a sok kommersz mellett helyett kapott a Hackerspace Budapest is, akik az egész kiállításon az ellenpólust képviselték. Hitvallásuk szerint sokkal jobb legyártani magunknak, amire szükségünk van, mint megvenni ugyanazt egy cégtől. A hardverhekkerek mindenkit próbáltak rávenni arra, hogy a speciális mikroszkópjuk alatt építsenek maguknak nyomtatott áramkört, amit a végén egy módosított pizzasütő kemencében kiégetnek.

Frissen sülő hardver illata töltötte be a teret, amikor kora délután otthagytuk a kiállítást, és még mindig újabb látogatócsoportok érkeztek a helyszínre. Van itt érdeklődés a high-tech irányt, és legfeljebb azon lehet keseregni, hogy a vevői oldal erősebb, mint a fejlesztői.

Rovatok