Index Vakbarát Hírportál

Ezzel a géppel szálltak be az internetbe

2013. április 30., kedd 14:38

1993. április 30-án indult el a világ első weboldala, ami – nem meglepő módon – a World Wide Web technológia bemutatásáról szólt. Az első honlapot, a web nulladik kilométerkövét a svájci kutatóintézet, a CERN rakta le; az intézet azzal ünnepli a web huszadik születésnapját, hogy a honlapot ismét elérhetővé tette az eredeti címen.

A 983 karaktert tartalmazó nyitólapon huszonöt link (leánykori nevén: hiperhivatkozás) található, amelyek már a modern webes szabványoknak megfelelően működtek: rájuk kattintva lehetett navigálni az aloldalak között.

Ez egy szerver, ne kapcsold ki

Az oldalt az azóta lovagi rangot kapott brit kutató, Tim Berners-Lee fejlesztette 1991-ben, a mellékelt képen látható NeXT számítógépen. A CERN már korábban is elérhetővé tette az eredeti oldalt egy másik címen, de ez nem az eredeti forrásból, hanem egy 1992-es másolatból származott. A kutatóintézet munkatársai elmondták, hogy az eredeti oldalon fejlesztés közben több változtatást is végeztek, így az sajnos semmilyen formában nem maradt fenn, még egy fénykép sem készült róla.

Berners-Lee a világháló felépítését leíró dokumentumot 1989-ben írta a CERN-nél, majd egy belga mérnökkel, Robert Cailliau-vel dolgoztak a finomított változaton. Az ős-internet prototípusa 1990-re készült el; már ennek a kezelőfelületét is úgy alakították ki, hogy könnyű legyen elsajátítani a használatát. A CERN hivatalos honlapján látható egy kép Berners-Lee saját fejlesztésű böngészőjéről, ami egyben weblapszerkesztő is volt. Hogy a szoftver nem terjedt el szélesebb körben, az annak is köszönhető, hogy a böngészőt a NeXT gépeken futtaható NeXTStep operációs rendszerre írták, és ezt a rendszert akkoriban inkább csak a programozók használták.

Berners-Lee számítógépe állandó darab a CERN Microcosm kiállításán. A mai napig látható rajta egy elnyűtt matrica, amin piros tintával írt figyelmeztetés olvasható: „Ez a gép egy szerver. NE KAPCSOLD KI!”

Rovatok