Index Vakbarát Hírportál

Gigahitelt vesz fel az Apple

2013. április 30., kedd 18:43

Évek óta az Apple minden egyes pénzügyi jelentése kapcsán rágódik egy sort a sajtó azon, hogy milyen elképesztő pénzhegyen ül a cég, és a részvényesek morgása ellenére mennyire nem akaródzik azt neki elkölteni. Az iPhone és az iPad sikere brutálisan felpörgette az utóbbi években a cég pénzszivattyúját, a jelenlegi hivatalos adatok szerint az Apple készpénztartaléka elérte a 145 milliárd dollárt. Ez annyi pénz, hogy abból nagyjából másfélszer ki lehetne fizetni a teljes magyar államadósságot. A legutóbbi negyedéves pénzügyi beszámoló kapcsán a cég végre bejelentette, hogy megmozdítja a pénzhegyet, és hatalmas részvény-visszavásárlási akciót indít el, 2015-ig 100 milliárd dollárral apasztja le a céges kasszát, hogy a piacon a saját részvényeit felvásárolja. Most azonban az is kiderült, hogy a dolog nem ilyen egyszerűen fog zajlani: a világ legnagyobb készpénzállományával rendelkező cég hatalmas hitelt vesz fel az akcióhoz.

A hírek szerint az Apple a részvényvásárlási akció első, 40 milliárd dolláros részéhez nagyjából 15-20 milliárd dollárt kötvény kibocsátásával, vagyis a piacról hitel felvételével szedne össze. A kötvények 3, 5, 10, és 30 éves lejáratúak, vagyis a cég most többek között olyan kölcsönből venne saját részévényeket, amit 2043-ban kell csak visszafizetnie. Hogy milyen kamatok mellett jut a hitelhez (ami az egyik legnagyobb céges kötvénykibocsátás a történelemben), az egyelőre az ügyletet intéző Deutsche Bank és Goldman Sachs titka.

Az első látásra értelmetlennek tűnő pénzügyi manőver oka, hogy az Apple hatalmas készpénzhalmának jelentős része, pontosan 102,3 milliárd dollár Amerikán kívüli leányvállalatok számláin van. Ahhoz, hogy ezt a pénzt a részvényeik felvásárlására, vagy akár osztalékfizetésre felhasználják, először be kell vinni Amerikába, ahol az összeget rögtön a 35 százalékos vállalati nyereségadóval fogadja az adóhatóság.

Az Apple mindenáron meg akarja úszni, hogy 35 milliárd dollárt lestoppoljon az állam a pénzéből, viszont a részvényesei már nagyon erősen arrafelé nyomják, hogy kezdjen valamit a pénzzel. Mivel a részvényárfolyam tavaly szeptember óta 700-ról 400 dollárra esett, és ősszel a cég bombasztikus bejelentésekre, új termékek bemutatására készül, ideális az időpont a részvénybevásárlásra. A hitellel ezt úgy oldják meg, hogy nem kell adót fizetni, a hatalmas készpénztartalék pedig jó biztosíték arra, hogy a kölcsön rendben vissza lesz fizetve, így valószínűleg extrém alacsony kamattal sikerül azt felvenni.

Mindez azonban nem oldja meg az offshore számlákon pihenő 100 milliárd problémáját, mivel azt a hitel visszafizetésére sem lehet felhasználni úgy, hogy előtte a nyereségadó megfizetésével tisztára ne mossák. A részvényesek a visszavásárlási akcióval egy időre most meg lettek nyugtatva, de az Apple továbbra sem fér hozzá korlátlanul a kincstárához, a megoldást elemzők szerint gigászi összegű cégfelvásárlások jelenthetik, azt ugyanis papíron külföldi Apple-leányvállalatok is megtehetik a saját pénzükből.

Rovatok