Index Vakbarát Hírportál

Új vezér az Intel élén

2013. május 2., csütörtök 17:41

Május közepétől új vezérigazgató irányítja a világ legnagyobb csipgyártóját, az Intelt. Az eddigi cégvezér, Paul Otellini, tavaly novemberben jelentette be visszavonulását, utódja a mostani operatív igazgató és elnökhelyettes, gyakorlatilag a cég második embere, Brian Krzanich lesz. Az Intelnél nagy hagyománya van annak, hogy az operatív igazgató lépjen előre, amikor a cég első számú vezetője visszavonul. Krzanich 52 éves, 31 éve dolgozik az Intelnél, vagyis igazi veterán. A cég 45 éves történetében ő lesz a hatodik vezérigazgató.

A vezetőváltással egy időben elnökké nevezték ki az eddig a cég szoftveres divízióját vezető Reneé Jamest.

Az új vezetésnek nem lesz könnyű dolga, az Intel az elmúlt években mintha kicsit elaludt volna, és a számítástechnika mobillá válása az ő processzorai nélkül zajlott le. Az okostelefonok és tabletek piacán a cég csak most próbálja utolérni a maga processzoraival korán ébredő vetélytársait, az ARM-ot és a Samsungot. A cég legutóbbi negyedéves forgalma 12,6 milliárd dollár volt, elemzők lassú, de biztos növekedést várnak, amit elsősorban az ultrabook és ultrabook convertible kategóriák (könnyű, de nagyon erős, illetve tabletté átalakítható notebookok) fognak fűteni.

A cég másik potenciális nagy dobása az Intel Media divízió lehet a közeljövőben, ami élesen elüt az eddigi fő profil csipgyártástól és egy internetalapú, a tévézést forradalmasító tartalomszolgáltatási rendszer lesz.

Rovatok