Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe mennek a világ legdurvább filmkalózai

2013. május 6., hétfő 19:02

Az amerikai hatóságok két éve kapcsolták le a hírhedt IMAGiNE filmkalóz csoportot, amelynek tagjai az elmúlt hónapokban megkapták a maguk büntetéseit. Az online kalózkodás történetében ilyen súlyos börtönbüntetéseket még senki nem kapott, a csoport egyszerű, terjesztéssel foglalkozó tagjai 23 hónapra kerülnek a rácsok mögé, a rendszergazda, a kalózfelvételeket készítő kameramanok, és a csoport vezetője pedig 40,  48, illetve 60 hónap börtönt kapott. A büntetések megkezdésével párhuzamosan kiszivárgott a bírósági tárgyaláson szakértőként meghallgatott kanadai kalózellenes specialista cég, a Deluxe szakvéleménye, és elemzése az IMAGiNE lekapcsolása óta eltelt időszakról az online filmkalózkodás világában.

2009 és 2011 között az IMAGiNE a legtermékenyebb filmkalóz csoport volt, a netre kikerült, illegálisan letölthető mozifilmek angol nyelvű hangsávjainak 40-50 százaléka tőlük származott. A csapat a hangra specializálta magát, és ők maguk is áldozatai voltak a kalózkodásnak, ugyanis sokszor megesett, hogy a kalózverzióikról leszedett hangsávot más kalózok a saját verzióknál is felhasználták. A mozikban forgó digitális filmekben általában titkos kódok vannak elrejtve, amelyek megjelölik az adott mozit, vagy legalább a várost, ahová az adott kópiát szánták. Az IMAGiNE kalózfilmjeinek elemzése ebből a szempontból zavarba ejtő eredményt hozott, úgy tűnik, a csapat az egész világot behálózta, a filmjeik között volt, amit Oroszországban rögzítettek, volt amit Ausztráliában, de akadt német és francia forrás is, illetve az USA tucatnyi állama. Olyan verziók is akadtak, amelyekből sikerült kiszedni a kalózoknak az eredetet igazoló kódot.

Még ennél is meglepőbb, hogy a legdurvább csapat lekapcsolása nyomán az egész online kalóztársadalom nem zuhant össze, az IMAGiNE konkurensei nem húzták meg magukat a rajtaütéstől és a börtöntől tartva, hanem épp ellenkezőleg. A nagy lebukást követő hónapban az egykori vetélytársak átvették a kiesett kalózok helyét, és egyetlen hónapnyi visszaesést követően visszaállt az újonnan a netre kikerülő kalózfilmek mennyisége a megszokott szintre, sőt, valójában az IMAGiNE-korszak átlaga fölött jelennek meg azóta az illegális másolatok. Hasonló hatást mutat az a statisztika is, ami azt méri, hogy a mozis premier után hány nappal jelennek meg átlagban az illegális másolatok a neten. Az IMAGiNE lebukásának hónapjában ez 11 napra emelkedett, de a következő hónapban már 2 napra zuhant a várakozási idő, jelezve, hogy a kalózok kiheverték a veszteséget, és erősebbek mint valaha.

Rovatok