Index Vakbarát Hírportál

Kész az első, 3d printerrel gyártott fegyver

2013. május 6., hétfő 15:32

Az Egyesült Államokban elkészült a világ első, kizárólag 3d nyomtatóval készített lőfegyvere. Az eszközt a Defense Distributed csapata gyártotta, és azt tervezik, hogy a fegyver tervrajzait szabadon hozzáférhetővé teszik az interneten. A csoport egy év alatt készült el a fegyver végleges változatával; az első teszteket szombaton tartották a texasi Austinban.

A Defense Distributed vezetője Cody Wilson, a Texas egyetem 25 éves joghallgatója. Wilson szerint sokan nem hittek abban, hogy egy, kizárólag 3d nyomtatóval készített lőfegyver elkészíthető, de nekik sikerült. Az eszköznek majdnem az összes alkatrésze műanyagból készült, csak az ütőszeget gyártották fémből. A fegyver elkészítéséhez szükséges 3d nyomtatót a csoport nyolcezer dollárért, körülbelül 1,8 millió forintért vásárolta az Ebay aukciós portálon.

A 3D-ben nyomtatott fegyver

A fegyverellenes aktivisták hevesen kritizálták a projektet, és az európai bűnüldöző szervek is kijelentették, hogy figyelni fogják a fejleményeket. Victoria Barnes, a Europol kiberbiztonsági központjának munkatársa elmondta, hogy a bűnözők nagyobb valószínűséggel használnak hagyományos fegyvereket, de nem zárja ki, hogy a technika fejlődésével és a gyártás olcsóbbá válásával a nyomtatott fegyverek idővel egyre nagyobb kockázatot jelenthetnek.

Wilson a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy úgy látja, van igény a lőfegyverekre, de vannak olyan államok, ahol nem engedélyezett a fegyvertartás. A magát csak kriptoanarchistaként emlegető Wilson szerint hamarosan eljön az a világ, ahol a technológia lehetővé teszi, hogy az emberek mindent megkapjanak, amit csak akarnak, és nem a politikai szereplők fogják eldönteni, hogy mi lehet ez. Amikor a BBC újságírója arról kérdezte Wilsont, felelősnek érezné-e magát, ha a fegyver rossz kezekbe kerülne, Wilson azt mondta: tisztában van vele, hogy ezzel az eszközzel másoknak is ártani lehet, ugyanakkor nem érzi azt, hogy emiatt nem kellett volna elkészíteniük a fegyvert.

Rovatok