Index Vakbarát Hírportál

A leszállást gyakorolja a Vasholló

2013. május 8., szerda 16:24

Az amerikai Haditengerészet Légügyi Parancsnoksága a héten közzétett egy videót, amin a Northop Grumman drónja, az X-47B tart leszállási gyakorlatot. Az Iron Raven (Vasholló) néven is emlegetett jármű a legesélyesebb arra, hogy a haditengerészet a repülőgép-hordozókon is rendszerbe állítsa.

A most közzétett videón látható, hogy a Vasholló rövid úton is képes megállni a landolás után – ez a tulajdonsága különösen hasznos lehet, ha egy hordozó fedélzetén kell leszállnia. A mostani teszt volt az utolsó, amit az éles bevetés előtt, vagyis egy repülőgép-hordozó fedélzetére való leszállás előtt végeztek.

NAVAIR X 47B Completes First Shore Based Arrested Landing

A Northop Grumann által fejlesztett jármű a haditengerészet UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike) programjának egyik legfontosabb járműve lehet; ez megfigyelésre és csapásmérésre is alkalmas drónok fejlesztésére irányul. A haditengerészet március végén jelentette be, hogy négy céggel, a Boeinggel, a General Atomicsszal, a Lockheed Martinnal és a Northrop Grummannal is megállapodást kötnek az új drónok fejlesztésére.

Az X-47B-t 2011 óta fejlesztik. A haditengerészet is többször tesztelte a 18,9 méteres szárnyfesztávolságú drónt a UCLASS előtti programban, amire kétmilliárd dollárt költöttek.

Rovatok