Index Vakbarát Hírportál

Mindenkit lát az indiai Nagy Testvér

2013. május 8., szerda 16:56

Új hálózati ellenőrzőrendszert vezettek be Indiában, amely az egész ország távközlési hálózatát megfigyelés alatt tarthatja. A Central Monitoring System az amerikai Nemzeti Nyomozó Iroda és az adóhivatal működéséhez hasonlóan ellenőrizheti az emaileket és szöveges üzeneteket, lehallgathatja a telefonhívásokat, és a felhasználók internetes aktivitását is nyomon követheti.

Az indiai internetes piac növekszik a világon a leggyorsabban. A kormány egyre nagyobb szerepet vállal az online kommunikációs csatornák ellenőrzéséből. Először a 2008-as mumbaii bombamerényletek után kezdték el figyelni a hálózatot; abban az évben és 2011-ben is törvényt módosítottak, hogy ezt lehetővé tegyék. A kormány úgy véli, ez csupán ésszerű biztonsági intézkedés.

Az egész országot lefedő ellenőrzőrendszer két évig készült; mostanra minden állampolgár online tevékenységét és telefonhívását nyomon lehet követni vele. Egy kiberbiztonsági specialista, Paval Duggal a Times of Indiának azt nyilatkozta, hogy a rendszer példátlan visszaélésekre is lehetőséget biztosít. Mint elmondta, a kormány nem fogalmazott egyértelműen annak kapcsán, hogy az ellenőrzőrendszerrel mit szeretnének megfigyelni.

Rovatok