Index Vakbarát Hírportál

Óriási átverés a Snapchat

2013. május 9., csütörtök 22:03

A kaliforniai egyetemisták által fejlesztett Snapchat alkalmazás tavaly vált az egyik legnépszerűbb okostelefonos programmá. Az app egy egyszerű fotós üzenetküldő annyi extrával, hogy az átküldött fénykép csak tíz másodpercig látható, utána megsemmisíti önmagát. Mivel így bárki küldhet olyan fotókat magáról, amit alapállapotban esetleg később megbánna (már ha nem gondol arra hogy a címzett telefonjában van screenshot funkció, amivel mégis lementheti amit kap), az alkalmazás hamar elképesztően népszerű lett, karácsonyra elérte a napi 20 millió képnyi forgalmat, és amikor a sajtó felkapta, hogy ez az új sexting (erotikus témájú üzenetküldözgetés, amit az önmegsemmisítés funkciója erősen támogat), csak még populárisabbá tették a botrányok.

Egy amerikai cég azonban most felfedte, hogy a Snapchat nem egészen úgy működik, ahogyan azt ígéri, és az elvileg törölt fotók valójában ottmaradnak a telefonokon, és némi bogarászással elő is lehet őket keríteni. A cég rögtön szolgáltatást is indított, aminek keretében 300 dollárért visszaállítják az elvileg megsemmisített Spanchat-fényképeket, egyelőre csak androidos készülékeken, de azt ígérik, hamarosan iPhone-on is megoldható lesz a dolog.

A Snapchat a törlés helyett a képfájlok végére a .nomedia kiterjesztést teszi, ami eltünteti az operációs rendszer elől, de ha valaki beleássa magát a telefon háttértárába, megtalálhatja a fájlokat, és a régi kiterjesztés visszaállításával azok újra megjeleníthetőek lesznek. Ez a procedúra attól függően, hogy a telefonon egyébként mennyi adat van tárolva, akár órákig is eltarthat. A Business Insidernek eljuttatott közleményében a Snapchat azt írta, a cég szervereiről valóban törlik a fotókat, és sosem állították, hogy azok tökéletesen megsemmisülnek, és simán megörökíthetők a tíz másodperces élettartamuk alatt akár egy másik kamerával is.

Az alkalmazást fejlesztő startup cég egyébként februárban 13 millió dolláros befektetést kapott, a cég értékét 60-70 millió dollár közé becsülték, annak ellenére, hogy a Snapchat ingyenes, és semmiféle bevételt nem termel a cégnek.

Rovatok