Index Vakbarát Hírportál

Fizetős tartalommal bővült a Youtube

2013. május 10., péntek 09:49

Az előfizetéses tartalmak tesztüzemben már most is hozzáférhetők. Az egyhónapos előfizetés csatornánként 99 centbe kerül.

A YouTube hivatalos blogjában tegnap jelentették be, hogy tesztüzemben elindítottak egy új szolgáltatást: a tartalomtulajdonosok mostantól fizetős csatornákon is kínálhatják termékeiket. A Google a YouTube megvásárlása óta dolgozik azon, hogy a nagy médiavállalatokkal egyezséget kössön. A videomegosztó oldalon rendszeresen, viszonylag nagy számban, engedély nélkül feltűnő jogvédett tartalmak miatt állandóak a konfliktusok a jogtulajdonosokkal, ugyanakkor egy okosan kialakított fizetős platform tovább növelhetné a Google bevételeit.

A szerzői joggal kapcsolatos problémák helyzete mára konszolidálódott. A Google ugyan nem ment bele az előzetes cenzúrába – ezt a jogát biztosítják a törvények –, de utólagos megfigyelést végeznek. A YouTube tartalmait figyelő jogtulajdonosok kívánságra törlik az adott tartalmakat, sőt bizonyos mértékig a felhasználók ellen is fellépnek.

Az új üzleti modellek keresése természetesen szoros összefüggésben van a fenti helyzettel, mivel a vállalat inkább a tartalomtulajdonosokat akarta meggyőzni arról, hogy az illegális feltöltések üldözése helyett inkább arra koncentráljanak, hogy miképp lehetne kihasználni a YouTube népszerűségét. Épp ezért már a felvásárlás után egy évvel elindítottak a tartalomtulajdonosok számára egy partneri programot, ami azt célozta, hogy az alkotók, a jogtulajdonosok speciális csatornákon reklámozzák magukat.

A csatornák bevezetése jó ötletnek bizonyult, ma már több mint egymillió van belőlük. Erre alapozva indították meg azt a régóta emlegetett szolgáltatást, ami gyakorlatilag egy médiaboltot jelent. Az egyelőre tesztüzemben működő szolgáltatás keretében a résztvevő médiacégek havi 99 centért kínálhatják a tartalmaikat. A csatornák 14 napos hozzáférést is felajánlanak, az egész évre feliratkozók pedig kedvezményt kapnak. Az előfizetők számítógépen, okostelefonon, táblagépen és tévén is megnézhetik a videókat. A kínálatot folyamatosan bővítik, és a visszajelzések alapján finomítják is a rendszert.

Rovatok