Index Vakbarát Hírportál

Helyére került az új WTC csúcseleme

2013. május 14., kedd 14:52

A 2001-es terrortámadásban elpusztult World Trade center helyett épített One World Trade Center nevű épület múlt pénteken készült el. Az építkezés utolsó látványos szakasza volt, amikor a nyugati félteke legmagasabb épületének tetejére felhelyezték a csúcs utolsó elemét is. New York legújabb felhőkarcolója ezzel az elemmel érte el a szimbolikus 1776 lábas magasságot. Méterben ez a kevésbé jelentőségteljes 541-nek felel meg.

Hogy megörökítsék és egyben megünnepeljék a torony elkészültét, az New York-i és a New Jersey-i kikötői hatóság egy GoPro kamerát szerelt a csúcs utolsó elemére, ami rögzítette, ahogy azt a munkások a helyére emelik és rögzítik a szédítő magasságban. A halszemoptikával ellátott, szép lassan fél kilométernél is magasabbra emelkedő felvevő valóban ritkán látott filmmel ajándékozta meg az ilyesmire fogékony érdeklődőket.

Helyére került az új WTC csúcseleme

A felvétel nem a mostanában divatos időugrásos (time lapse) technikát használja, hanem tulajdonképpen valós időben mutatja meg az emelkedést. A kilenc perces felvétel elején azt látjuk, ahogy a munkások az 1701 láb magasságban kialakított átmeneti állványzaton állva készítik elő a 17. csúcselemet, a végén pedig ahogy feszítővasakkal a helyére noszogatják azt.

Rovatok