Index Vakbarát Hírportál

Játsszon Breakoutot a Google képkeresőjén!

2013. május 14., kedd 09:10

Áprilisban volt 37 éve, hogy az Atari kiadta a Breakout című, magyarul talán „faltörő” néven ismertté vált játékát. A stílusteremtő, máig népszerű játék születésének a Google egy hónapos késéssel ugyan, de ötletes módon állít emléket: a keresőprogram képek megtalálására specializált részén kell rákeresnünk arra, hogy „atari breakout”, de a lustábbak ide is kattinthatnak. Csak óvatosan, a játék nagyon árulkodó módon pittyeg.

A Nolan Bushnell és Steve Bristow nevéhez fűződő játéknak nemcsak az azóta kiadott játékkonzolok mindegyikére készült valamilyen átirata vagy fejlesztett változata, de könyv és film alapjául is felhasználták. Az alap-Breakout lényege, hogy a játékos a vízszintesen mozgatott platformmal visszapattintsa a képernyőn mozgó golyót, ami a kép felső harmadán látható téglafalat elérve visszapattan. Az eltalált tégla eltűnik, a játék pedig addig tart, amíg az összes téglát össze nem törjük (vagy az összes labdát el nem veszítjük). Érdekesség, hogy az eredetileg játéktermi gépen megjelent játék fekete-fehér volt, a téglák színeit a monitorra ragasztott fóliák adták. Ezt a prototípust egyébként maga Steve Wozniak készítette barátja, Steve Jobs kérésére – népszerű sztori, hogy a munka során Jobs több ezer dollárral átvágta Wozniakot.

Nem ez az első alkalom, hogy a Google játékos módon emlékezik meg egy fontos játékipari évfordulóról, korábban a Pac-Mannel üthettük el az időt munka helyett anélkül, hogy a főnök bármit tehetett volna a dolog ellen.

Rovatok