Index Vakbarát Hírportál

Egy kilométerről leleplezik a kukkolókat

2013. május 16., csütörtök 12:42

Sok millió dollárt költ az Egyesült Államok védelmi minisztériuma olyan robotok kifejlesztésére, amelyekkel szemmel tarthatja az ellenséget. De nem kell ahhoz drónokat röptetni, hogy a katonák észrevegyék, valaki figyeli őket. Egy San Diego-i cég lézeres műszere egy kilométeren belül leleplezi a távcsöveket, és így akkor sem marad rejtve az ellenség, ha a levegőből láthatatlan.

A Torrey Pines Logic nevű cég eszköze lézeres impulzusokat bocsát ki minden irányba, és a visszaverődő fény elemzésével mutatja ki, hogy valószínűleg kamera, vagy esetleg egy karabély távcsöve szegeződik a katonákra. A beérkező jelek alapos elemzésével kiszűrhetők azok a visszeverődések, amelyek másfajta üvegről, például ablakokról poharakról és palackokról, vagy esetleg más, nem is üvegből készült fényes tárgyakról verődtek vissza.

A rendszer további szoftveres elemzéssel az ellenséges objektumok helyzetét is megállapítja, és erről figyelmezteti a felhasználót. Az eszközben lévő lézer elméletileg arra is felhasználható lenne, hogy elvakítsák a támadókat, de nemzetközi egyezmények tiltják az emberi látás tönkretételét.

Rovatok