Index Vakbarát Hírportál

Ultrahanggal készül hologram a bébikről

2013. május 16., csütörtök 16:04

A szülők jól tudják, milyen izgalmas először meglátni az ultrahangon a születendő gyermekünk arcát, de az orvosi vizsgálatról szinte üres kézzel kell távozniuk – az a fekete-fehér fénykép/videó nem adja vissza az élményt. Mostantól azonban már háromdimenziós hologramunk is lehet a magzatról, a japán Pioneer ugyanis kifejlesztett egy nyomtatási eljárást, amivel gyorsan létrehozhatók a térhatású felvételek.

Eddig általában úgy készültek a hologramok, hogy két fényforrással megvilágították a tárgyat, és azt lefotózták. Az anyukák méhébe azonban nem jó ötlet bevilágítani, és a kamera bejuttatása is kisebb akadályokba ütközik, szóval új módszert kellett találni. Kézenfekvő volt a 3D ultrahang, hiszen azt amúgy is használják az orvosok. Így a Pioneer mérnökeinek elegendő volt a rutinvizsgálaton létrejövő adatokat feldolgozniuk.

A szülők által kiválasztott háromdimenziós felvételt az orvos betáplálja egy kompakt printerbe, amely 120 perc alatt színes hologramot nyomtat egy polimerből készült lemezre. Az egyszínű hologramra csak 90 percet kell Akik pedig ennél is többet akarnak (és betegesen vonzódnak a bizarr dolgokhoz), nyomtassák ki a gyermek arcát 3D printerrel.

Rovatok