Index Vakbarát Hírportál

Mobilon segít a BKK, ha nem jár a metró

2013. május 17., péntek 15:08

Már mobil eszközökön is elérhetőek a BKK közösségi közlekedéssel kapcsolatos legfrissebb információi, bár egyelőre nem pont úgy, ahogy azt ma megszokhattuk. A BKK Info nevű, új szolgáltatás webes alapú, teljes verzióját a bkkinfo.hu oldalon érhetik el az érdeklődők, mobil eszközön pedig vagy hagyjuk, hogy a készülék böngészője eleve a mobilra optimalizált oldalt töltse be, vagy kézzel pötyögjük be, hogy m.bkkinfo.hu. A BKK közleménye szerint a mobiltelefonokra szánt alkalmazás is készül, amely értesíti majd a felhasználót a menetrend fontos változásairól, valamint a járatok ideiglenes leállásáról.

Az új szolgáltatás lényege, hogy a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkat, például az aktuális forgalmi helyzetet, a tervezett vagy már életbe is léptetett tereléseket, járathelyettesítéseket, üzemszüneteket a lehető legegyszerűbben ismerhessék meg azok, akik a tömegközlekedést választották.

Az indulásról szóló sajtóközleményből az is kiderül, hogy a felhasználók az e-mail címüket is megadhatják, hogy oda is megkapják ugyanezeket az információkat. A BKK Info oldala letisztult, a felül látható szűrőkkel pedig valóban néhány mozdulattal leszűrhetjük, hogy az előttünk álló út során használt járművek és járatok kapcsán van-e éppen valamilyen említésre méltó esemény. Az oldalon a tervezett, vagyis csak a közeljövőben vagy akár több hónappal később életbe lépó módosításokat is megtaláljuk. A szolgáltatás nagyon segítőkész: egy-egy eseményhez csatolva akár több alternatív járatot is találunk.

A távolabbi tervek között (a mobilos alkalmazás elindítása mellett) szerepel, hogy az információk között a közúti információk is helyet kapjanak, így egy helyen lehetne megtalálni a főváros közlekedésével kapcsolatos összes információt.

A BKK oldala az egyes járatok útvonalváltozásait a Google Maps segítségével jeleníti meg. Amennyiben a Google kialakít egy olyan rendszert a saját térképszoftverén, amely kezelni tudja a leállásokat, a cég rendelkezésére bocsátjuk ezeket az adatokat - írta kérdésünkre a BKK. Miután az év második felében a FUTÁR-projektben kiépül a valós idejű utazástervező, azt is meg tudják vizsgálni, hogy azt össze lehet-e kapcsolni a Google térképeivel.

Rovatok