Index Vakbarát Hírportál

Így javítja magát a Wikipedia

2013. május 17., péntek 11:41

A Wikipedia a maga 26 millió szócikkével és 286 nyelvi kiadásával az egyik legnagyobb rendezett tudástár, amit az emberiség valaha felépített. Az oldalt több mint 70 ezer aktív önkéntes szerkesztő gondozza, az adatbázis méretét, és a karbantartásához szükséges munka mennyiségét elképzelni is nehéz. Illetve mostantól egy kicsit kevésbé nehéz, két programozó, Stephen LaPorte and Mahmoud Hashemi ugyanis egy látványos, valós időben frissülő térképet készített, ami megmutatja, hogyan fejlődik az online enciklopédia.

A térkép a regisztrálatlan felhasználók szerkesztéseit követi nyomon, és az ip-címük alapján rövid időre felvillantja a város, ahonnan bejelentkeztek, plusz megmutatja azt is, melyik szócikkbe javítottak bele. Érdekes módon az adott felhasználó földrajzi pozíciója csak a legritkább esetben van összefüggésben a szócikkel, amibe éppen beleírt. A térkép azt mutatja, a Wikipediát nagyjából a sztereotípiáknak megfelelő összetételű szerkesztői csapat írja, a legtöbb felvillanást Észak-Amerikában és Nyugat-Európánan láthatjuk, de elég aktív például India is. Az is jól látszik, hogy az angol kiadás számít az igazi, univerzális Wikipediának, amit vegyes, nemzetközi szerkesztőcsoport kezel, az összes többi nyelvi verzióhoz (a térkép tizet követ a némettől az oroszon át a japánig) szinte kizárólag az adott nyelvterületről érkezik javítás.

Amit a térkép mutat (percenként nagyjából ezer aktivitás), az a valóságnak csak egy nagyjából 15 százalékos szeletét képzi le, mivel a javítások nagy része regisztrált felhasználóktól származik, akiket nem követ a rendszer.

Rovatok