Index Vakbarát Hírportál

Ismét Bill Gates a világ leggazdagabbja

2013. május 17., péntek 09:25

2007 óta először megint Bill Gates a világ leggazdagabb embere. Vagyonát 72,7 milliárd dollárra becslik a szakértők, ez 16 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A gyarapodást egyrészt a Microsoft részvényeinek 28 százalékos emelkedése hozta, bár Gates vagyonának csak alig negyedét teszik ki volt cégének papírjai. A szintén jól teljesítő kanadai vasúti és hulladékgyűjtő cégek mellett Gates főleg a Cascade Investment nevű befektetőcégben tartja a pénzét, amin keresztül jól menő vállalkozások tulajdonrészét birtokolja, mint például a Four Seasons szállodaláncét. A volt Microsoft-vezér az évek során 28 milliárd dollárt adott a Bill & Melinda Gates alapítványnak, amin keresztül a harmadik világ problémáit, a gyógyíthatatlan betegségek ellenszerének kutatását, vagy épp egy a mainál modernebb vécék és óvszerek kifejlesztését támogatja.

A világ második leggazdagabb embere a mexikói Carlos Slim, 72,1 milliárd dolláros vagyonnal. A főleg telekommunikációs vállalatokban érdekelt mágnás 3 milliárdot bukott el, mikor a mexikói törvényhozás elfogadta az a javaslatot, ami derékba törheti Slim mostanra kialakult piaci dominanciáját.

A lista harmadik helyén Warren Buffett áll 59,7 milliárddal, a Zara spanyol tulajdonosa, Amancio Ortega 56 milliárddal csak a negyedik.

A Bloomberg milliárdosokat összegyűjtő listája napi rendszerességgel követi a piaci trendeket, amik alapján változtat a lista szereplőinek értékein. A lista minden délután, New York-i idő szerint délután fél hatkor frissül.

Rovatok