Index Vakbarát Hírportál

Itt a világ legnagyobb felbontású notebookja

2013. május 20., hétfő 19:16

Amikor az Apple pár éve kitalálta a retina display (az emberi szem érzékelő képességénél nagyobb felbontású kijelző) kifejezést, az okostelefonok piacán valóságos háború tört ki azon, hogy melyik gyártó tud nagyobb felbontású képernyővel előállni. Annak ellenére, hogy a retinás összehasonlításnak valójában semmi értelme, a szemünk felbontása a távolságtól függ, ahonnan nézzük az adott dolgot, így nem lehet kijelenteni, hogy egy bizonyos pixelsűrűségnél többet már nem tudunk feldolgozni. Ez a marketinges harc mostanában terjedt át a notebookon világába, az első lövést itt is az Apple adta le a Retina Macbook Proval, aminek a felbontását a Google Chromebook Pixel gépe pipálta le pár hónapja. És már itt is van az új bajnok az új rekorddal, a Samsungtól.

A Samsung a kanadai Display Week 2013 kiállításon mutatja be a világnak az egyelőre név nélkül álló új notebookját, aminek a 13,3 hüvelykes kijelzője 3200*1800 képpontot tud megjeleníteni. Ez az azonos méretű Macbook Pro 2560*1600-át, és a 2560*1700-át (igaz, ezt kisebb képátló, 12,85 hüvelykbe szorítva) is lenyomja, a képpintsűrűsége 276 ppi. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy hüvelykre (2,54 cm) hány pixel jut a képernyőn. Az Apple csúcsgépénél ez 227, a Google-nél 239. A gép egyéb technikai részleteiről, az áráról és elérhetőségéről egyelőre semmit nem árult el a dél-koreai cég, viszont a gép felbontásának rögtön generált is egy új szabványt, ez lesz az WQXGA+.

A digitális kijelzők egyik legnagyobb nemzetközi kiállítására egyébként a Samsung egy rakás új 4K-felbontású tévével vonul ki, és bemutat egy tabletgyártóknak szánt 10 hüvelykes lcd-kijelzőt is 2560*1600-as felbontással. Ahogyan az új csúcs-notebook kijelzője, úgy ez is 30 százalékkal kevesebbet fogyaszt a jelenlegi csúcskategóriás lcd-képernyőknél.

Rovatok