Index Vakbarát Hírportál

Mit fog tudni az új Xbox?

2013. május 21., kedd 08:32

A Microsoft május 21-én, kedden, helyi idő szerint délelőtt 10-kor (ez Magyarországon este hetet jelent) mutatja be az Xbox360 játékkonzol utódját, aminek egyelőre hivatalosan neve sincs, viszont az boztos, hogy a Sony Playstation 4-e mellett a karácsony nagy slágere lesz, és alapvetően befolyásolja majd a videojátékok, illetve a szórakoztató elektronika következő évtizedét. Az érdeklődés az új gép iránt elsöprő, a lécet pedig a Sony a PS4-bemutatóval magasra tette. Összegyűjtöttük a pletykákat a gép környékéről, hamarosan kiderül, mennyi igazságtartalmuk van.

A Microsoft jó előre leszögezte, hogy a nagy bejelentésnek csak a fele esedékes a cég főhadiszállására meghirdetett bemutatón, ahol szinte kizárólag az új Xbox képességeiről lesz szó, illetve a cég víziójáról a videojátékok jövőjével kapcsolatban. A konkrét játékok bemutatása június közepén, az E3 játékkiállításon lesz esedékes Los Angelesben.

A hardvergyártóktól kiszivárgott hírek szerint a gép lelke egy 8 magos, 1,6 gigahertzes processzor lesz, amit 8 gigabájt memória szolgál ki, plusz egy legalább 50 gigás háttértár. Bár valószínűleg nagy szerepet kap majd a játékok netről való streamelése, a jó öreg bluray-lemez azért helyet kap a gépben, ez lesz a játékok terjesztésének alapformátuma. Wifi, USB 3.0 és HDMI port a tévére való csatlakozáshoz alap. A gép szériatartozéka lesz a Kinect új verziója (az Xbox360 mellé úgy kellett külön megvenni), aminek egy nagyságrendet fog nőni a felbontása, állítólag az ujjmozdulatokat is képes lesz értelmezni, és a hangfelismerést szájról olvasással erősíti meg a kamera képelemző rendszere.

A játékok mellett nagy hangsúlyt kap a gép általános szórakoztató központ jellege, szinte biztosan alapszolgáltatásként lesz beépítve a Netflix és az HBO GO, de arról is szólnak pletykák, hogy a gépbe egyszerűen bele lehet majd dugni a kábelszolgáltatónktól érkező vezetéket, és az Xbox átveszi az összes tévécsatornánk menedzselését. Sőt, olyasmit is hallani, hogy a SugarDVD pornóstreamelő szolgáltatása is benne lehet az új Xbox csomagjában.

Hónapokon át kisebb-nagyobb botrányok övezték az új Xbox körüli híreket, amikor elterjedt, hogy az állandó, élő netkapcsolatot igényel majd minden játékhoz, hogy így nehezítse meg a kalózmásolatok futtatását. A játékosok erősen ellenkeztek az ötlet ellen, most úgy néz ki, a lehetőség a kizárólag online futtathatóságra meglesz a konzolban, de azt nem fogják kötelezővé tenni, a játék készítője döntheti el, megköveteli-e ezt a játékostól. A Playstation 4 közösségi megoldását, a játékunk online streamelését a barátaink számára viszont a hírek szerint az Xbox is átveszi, az élő közvetítés mellett lehet egy gombnyomással YouTube-ra feltölteni és Facebookon megosztani a felvett videót. Valószínűleg lesz beépített Skype is a rendszerben.

A gépen várhatóan a Windows 8 valamilyen speciális verziója fog futni, a kezelőfelület szinte biztosan az abban bemutatkozott csempés látványvilágra fog épülni (az Xbox 360 menüjét is ilyenre rajzolták át). Arról is szólnak kósza pletykák, hogy a konzol vezeték nélkül tudja majd a képét kiküldeni Windows 8-at, vagy ahhoz szorosan kötődő mobil operációs rendszert futtató kütyükre, legyen az egy windowsos okostelefon, Surface tablet, vagy Windows 8-as notebook, esetleg asztali gép. Várhatóan hamarosan egy 7 hüvelykes tablettel is előáll a cég, a hírek szerint ez is szoros szimbiózisban élhet majd az Xboxszal, akár a kontroller szerepét is átveheti.

A 3D megjelenítés körüli divat, amilyen gyorsan jött, úgy távozik is az otthoni szórakoztató elektronika világából, így az sem valószínű, hogy a Microsoft az új Xboxszal ebben az irányban próbálkozna. Nagyobb esélye van a 4K felbontás támogatásának, de szakértők szerint ha ezt a Sony nem vállalta be a Playstation 4-gyel (pedig a japán cég a 4K-s tévék, lejátszók és kamerák egyik vezető gyártója, így a hátország meglett volna a dologhoz), a Microsoft aligha fogja. Ha valami nagyon újszerűről és látványosról van szó, az Illumiroom technológiának van a legnagyobb esélye, amit néhány hónapja a Samsunggal közösen demonstrált a cég – de itt is arra látszik esély, hogy a Kinecthez hasonlóan először külön megvehető kiegészítőként dobják majd a piacra a kütyüt, ami így alakítja játéktérré az egész szobát egy mini projektorral:

Az új konzol hivatalos nevét sem tudni egyelőre, az Xbox360 után logikus lenne az Xbox720 név, de jó ideje hallani már az Xbox Infinity variációról is. A fejlesztés kódneve Durango volt, de ez minden bizonnyal csak munkanév marad, még az is lehet, hogy simán csak Xbox lesz a gép neve. Legalábbis az alapverzióé, ugyanis arról is keringenek pletykák, hogy három változatban, az alap mellett egy minden földi jóval feltuningolt elit kiadásban, és egy fapados olcsó változatban kerül majd a boltok polcaira az új Xbox karácsony előtt. Jó kérdés az is, hogy mennyiért. A Playstation 4 tervezett árát továbbra sem tudni (és az E3-on sem árulják el), és mindkét cég számára fontos lenne, hogy ő álljon elő az olcsóbb megoldással a játékosok számára. A játékkonzolok világában szokás a hardvert az előállítási költségnél olcsóbban adni, és később, a játékok árába épített licencdíjjal fordítani pozitívba a mérleget. Szakértők szerint a Microsoft, ami a pécépiac zsugorodása és a Windows 8 felemás fogadtatása ellenére szárnyal, és hatalmas nyereséget termel (2007 óta nem volt olyan magas a részvényárfolyama, mint most), simán bele tud menni egy olyan árháborúba, ami az elmúlt évtizedben erősen bukdácsoló Sony számára már nagyon ingoványos terep lenne.

Rovatok