Index Vakbarát Hírportál

Óvatosan startol a függetlenített Moziaréna

2013. május 21., kedd 16:55

Teszüzemben már néhány hete elindult, de hivatalosan csak kedd óta elérhető a Magyar Telekom megújult Moziaréna szolgáltatása, amellyel számítógépen, laptopon, tableten, okostelefonon lehet mozifilmeket kölcsönözni. Az online videotékát korábban csak Magyar Telekom előfizetéssel lehetett igénybe venni, de most eltörölték ezt a korlátozást, és minden szélessávú netező hozzáfér a filmekhez. Ez nagy előrelépés a Telekomnak, mert jelentősen megnöveli az elérhető nézőközönség méretét, és sok felhasználóval a cég könnyebben tud majd szerződést kötni a tartalomgyártókkal.

A változásnak hála mostantól bankkártyával is fizethetünk a filmekért. A kártyaadatokat csak egyszer kell megadni, onnantól a tévé távirányítójával, néhány gombnyomással működik a kölcsönzés.

Negyedik kijelző

A Magyar Telekom óvatos léptekkel bővíti a szolgáltatást. Sikerült bekerülnie a Samsung tévék alkalmazásboltjába, így aki a dél-korai gyártó 2012-2013-as tévéivel rendelkezik, a készülékére le tudja tölteni a Moziaréna alkalmazást (Samsung 5-ös, 6-os, 7-es és 8-as sorozatba tartozó modelljein érhető el a videotéka). Ezzel a legnagyobb és legismertebb gyártót bekerítette a Telekom, a többi gyártóval folyamatban vannak a fejlesztések. Valamikor a jövőben olyan set top boxot is tervez értékesíteni a Telekom (feltehetően valamilyen androidos médialejátszót), amivel más, alkalmazások telepítésére alkalmatlan tévéken is fogható lesz a Moziaréna.

Ami pedig a többi kijelzőt illeti: telefonokra és táblagépekre már készült Moziaréna alkalmazás, és pc-n is lehet mozizni. A Moziaréna egyik plusz szolgáltatása, hogy a film állása elmenthető, és a tévén elkezdett filmet tovább tudjuk nézni menet közben a mobil eszközünkön.

Most több ezer tétel van a Moziaréna katalógusában, és azért nem mozifilmet írtunk, mert kínálatot tévéfilmek is hígítják. A Telekom ugyanis megszerezte az állami tévé archívumának közvetítési jogait, amivel klasszikus mesék (Frakk, Ho-ho-ho horgász stb.) több tucat epizódjához, régi és újabb sorozatokhoz (pl. a Hacktionhöz) is hozzáférést kap a felhasználó. Az árak igen változatosak: az 50-200 forintos tévéepizódoktól az átlagosan 500-600 forintos mozifilmeken át az exkluzív, mozipremierrel egy időben bemutatott, 1500 forintos filmekig terjed a spektrum.

Most a nagy a hollywoodi stúdiók és negyven független gyártó kínálata érhető el a Moziarénában, és folyamatban vannak a tárgyalások a többi csatornával is. A bővülésnek általában jogi akadálya van, mert a Moziarénába csak olyan filmek kerülhetnek, amelyeknek a mobilos terjesztéshez fűződő licencük is rendben van. Sok olyan tartalom van, amelyek legyártásakor még kérdésként sem merült fel, hogy azokat mobilon is lehet-e sugározni. A Telekomnak le kell ülnie a készítők jogi képviselőivel, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák.

Rovatok