Index Vakbarát Hírportál

Vihart kavart a Google Hangouts

2013. május 21., kedd 15:08

A Google Hangouts fokozatosan leváltja a beépített csetet a Google+ és Gmail szolgáltatásokban, a Gtalkot az Android és iOS operációs rendszerekben is. Nem váltja le azonban az asztali klienst. A Hangouts összekapcsolja a Google+ Messenger, Google Talk és a régi Hangouts funkcióit, vagyis lehet csoportos beszélgetéseket tartani, videotelefonálni, fényképeket megosztani.

Az átállás kisebb-nagyobb zavart okozott több munkahelyen, ahol a Google szolgáltatásait, a Google Appsot használják. A Hangoutsot ugyanis központilag kell engedélyezni a rendszergazdáknak a Google Apps alatt. Amíg ez nem történik meg, a munkatársak nem dönthetnek egyénileg arról, hogy szeretnék használni. Ez persze fordítva is igaz, amennyiben a cég úgy dönt, hogy átáll Hangoutsra, akkor minden munkatársnak érdemes követnie, a Gtalkot úgysem tudja használni, mert a Hangouts központi engedélyezése letiltja azt. Ez okozhat némi zavart az átállásnál.

A Google szokás szerint nem egyszerre frissítette be az összes felhasználónak a szolgáltatást. A folyamat úgy zajlik, hogy a Google Talk megkérdezi, engedélyezzük-e a Hangouts szolgáltatást. Amennyiben engedélyezzük, egy frissítés után már az jelenik meg a Gtalk helyén. A kíváncsiak előre is szaladhatnak, a nevünkre kattintva a felugró ablakban átállhatunk Hangoutsra.

Mivel vannak még hibák a szolgáltatásban és mindig vannak olyanok, akik nem szeretik, ha megváltoznak jól megszokott szolgáltatásaik, privát emailünknél lehetőség van arra is, hogy visszaálljunk a régi Gtalkra. Ehhez csak rá kell kattintani a nevünkre a csetablakok felett és kiválasztani a Vissza a régi csetre lehetőséget. A Gmail frissítésével vissza is áll a megszokott csetfunkció.

Hiányzik néhány jól megszokott funkció, például megszűnt annak a lehetősége is, hogy kiválasszuk státuszunkat (elérhető, távol a géptől, elfoglalt, vagyis zöld, narancs, piros). Ehelyett új funkciókat vezettek be, beállíthatjuk úgy a Hangoutsot, hogy akárki akármit ír, arra ne figyelmeztessen az alkalmazás. Még időtartamot is megadhatunk erre.

A Hangouts automatikusan elmenti Google felhőbe az összes elküldött és beérkezett üzenetet, a csetablakban akár a végtelenségig vissza lehet lapozni. Sokan panaszkodnak arra, hogy a Hangouts nem tünteti el az offline lévő kontaktokat. Ennek valószínűleg az az oka, hogy megváltozott az értesítési mód az üzenetekről. A Gtalknál a rendszer emailt küldött azokkal az üzenetekkel, amelyeket akkor kaptunk, amikor offline voltunk. Most a szolgáltatás ezeket az üzeneteket is elmenti a felhőbe és akkor jelennek meg, amikor megnyitjuk az alkalmazást. A különböző kliensek kapcsolódásán javítottak a Gtalkhoz képest, szinte azonnal megjelenik mindegyikben a kapott üzenet, jóval gördülékenyebb így a készülékek közötti váltás.

Rovatok