Index Vakbarát Hírportál

Üvegpalotát épít az Amazon

2013. május 23., csütörtök 08:09

Az Amazon beadta Seattle városvezetéséhez a megfelelő kérelmeket ahhoz, hogy a városközpontban új irodaházakat építsen fel, miután a jelenlegi főhadiszállását kinőtte a cég. A nyilvános dokumentumokból egy egészen egyedi épület tervei bontakoznak ki: az online óriáscég három hatalmas üveggömböt álmodott meg egy park közepére új céges központként. Az egymáshoz csatlakozó gömbök hat emelet magasak, és a belső részükben is folytatódik a zöldövezet, fákkal, rengeteg növényzettel, saját mikroklímával (ami a hírhedten esős és hűvös időjárásáról ismert Seattle-ben különösen fontos).

Az üvegházakban több mint 6000 négyzetméternyi iroda bújik majd meg, az emeletek hatalmas belmagassága pedig csak fokozza az egészen egyedi hangulatot az irodaházban. Ez persze nem tud otthont adni a cég teljes központjának, a parkban még három, egyenként 37 emeletes, hagyományos téglatest alakú felhőkarcolót is felhúznak, amelyekben további 300 ezer négyzetméternyi iroda lesz.

Az építkezés várhatóan hat évig fog tartani, a költségvetéséről egyelőre nem közölt adatokat a cég. A terveket a világ egyik legmenőbb építészirodája, az NBBJ készítette, a cég nevéhez fűződik többek között a Los Angeles-i Staples Center sportcsarnok, a Telenor és a Boeing főhadiszállásának megtervezése, és ők dolgoznak a Samsung új amerikai központján is.

Rovatok