Index Vakbarát Hírportál

Szétrepedt a nyomtatott fegyver a teszten

2013. május 24., péntek 16:30

Figyelmeztetést adott ki az ausztrál New South Wales rendőrbiztosa, Andrew Scipione a 3D nyomtatott fegyverekkel kapcsolatban, mivel szerinte azokat súlyos bűncselekményekhez használhatják.

Kiderült, hogy a rendőrség létrehozott és tesztelt két 3D nyomtatott fegyvert. A tervezéshez a Liberator nevű fegyver tervrajzait használták, amelyeket a Defense Distributed tett fel a netre. A terveket több mint százezren töltötték le, mielőtt a cég amerikai állami nyomásra levette őket a netről. Ezután viszont a fájlcserélőkön kezdett terjedni az anyag.

A rendőrbiztos szerint a teszteken kiderült, hogy a Liberator katasztrofálisan félrehord, ami a használónak is súlyos sérüléseket okozhat. A rendőrség szerint, akárcsak más lőfegyverek, a Liberator is tiltott, amíg valaki nem kap rá megfelelő engedélyt. A tiltás az elkészítésre, birtoklásra és használatra is vonatkozik.

Nemcsak illegális, veszélyes is

Amikor sikeresen lőnek a pisztollyal, a golyó elegendő erővel száguld ahhoz, hogy megöljön egy célpontot. A tesztnél egy speciális, ballisztikus teszteknél használt zselét használtak. A lövés 17 centiméterre hatolt, amely már halálos lehet.

A rendőrség 35 dollárt költött a Liberator elkészítésére, a gyártáshoz pedig egy 1700 dolláros 3D nyomtatót használtak. Egyedül az ütőszeg nem így készült, az egy egyszerű szögből, valamint a töltény, ami és egy .380-a ACP volt.

Szétrepedt a nyomtatott fegyver a teszten

A fegyver összerakása nagyjából 27 óráig tartott a rendőrségnek. Az elkészült 17 darab összeállítása körülbelül egy percig. A rendőrség pontosan követte a Liberatorhoz adott utasításokat. A képeken jól látszik az eredmény, a fegyver a lövések alatt darabjaira repedt.

Rovatok