Index Vakbarát Hírportál

Léggömbön visznek netet Afrikába

2013. május 27., hétfő 12:03

A Google szeretné fellendíteni az internetezést a feltörekvő piacokon, amihez szokatlan megoldáshoz nyúlna: léggömbökkel építene vezeték nélküli hálózatokat Afrika és Ázsia egyes részein. Ez az egzotikus hálózatépítési módszer már többször előkerült, például amikor még gyerekcipőben járt a mobilinternet, és wimax technológiával akartak nagyobb területeket lefedni.

A nagy magasságban lévő léggömbök segítségével több száz négyzetkilométerre juttatnák el a vezeték nélküli jelet. Nemcsak a megszokott wifi-routerek léggömbökre szereléséről van szó, más frekvenciákat is használnának. Ehhez viszont a cégnek kormányzati engedélyekre lesz szüksége, mert az egyes frekvenciák használatát mindenhol külön engedélyhez kötik, és vannak olyan tartományok, ahol technikailag nagyon korlátozottak a lehetőségek, csak pár adó szórására van hely.

A Google nem holmi jó szándékból tesz hasonló lépéseket: a cégnek az a legjobb, ha minél többen interneteznek, hiszen hirdetésekből él, és a digitális véráramból most teljesen kizárt területek bekapcsolásával bővíteni tudja a piacát. Idén pedig még mindig ott tartunk, hogy a bolygó lakosságának több mint a fele nem kapcsolódik az internethez.

Hasonló a politikát folytat a cég az Egyesült Államokban is, ahol az európai átlaghoz képest lassú internet sebessége. 2012-ben elindították, és folyamatosan terjesztik a  Google Fiber szolgáltatást, amely 1 gigabites hálózatot ígér havi 70 dollárért. A cég kábeltévét is ajánl havi 120 dollárért, és aki nem szeretne ennyit fizetni, azoknak bekötnek egy lassabb csomagot, ingyen.

Rovatok