Index Vakbarát Hírportál

Ezért tud titkot tartani az Apple

2013. május 28., kedd 16:35

Korábbi Apple-alkalmazottak válaszoltak arra a Quorán feltett kérdésre, hogy miért tud ilyen jól titkot tartani az Apple. Az Apple híresen tartózkodó a sajtóval, egészen a megjelenésig jól meg tudják őrizni, hogy min dolgoznak.

A válaszadók közül voltak olyanok, akik a hetvenes években dolgoztak a cégnek és voltak olyanok is, akik nemrég mentek el onnan. Mint azt sejteni lehetett, Steve Jobs alapítónak sok köze van ahhoz, hogy az Apple ilyenné vált.

Egyesek azt állítják, hogy nem nehéz megtartani a titkot, tudva hogy a biztonsági szolgálat igencsak éberen őrködik. Van néhány alapvető szabály, amelynek a legenyhébb áthágása is kirúgással jár. Annyira szigorúak a szabályok, hogy egy volt alkalmazott arra panaszkodott, hogy a feleségének sem mert semmit mondani arról, min dolgozik éppen. A prototípusokat megjelölik, sorszámozva vannak és folyamatosan nyomon követik tartózkodási helyüket. Ha éppen senki nem használja, akkor el kell zárni ezeket.

Egy korai alkalmazott a kezdeti időszakról beszélt, amikor még minden nyitott volt a cégen belül, még a fizetési listákat is meg lehetett nézni a pénzügyi vezető irodájában. Steve Jobs akkor azt mondta, hogy cégen belül ezt a nyitottságot szeretné képviselni, cégen kívül azonban zárkózottnak kell lenni. Idővel persze a különböző részlegek sem szivárogtatták ki az információkat egymásnak, még cégen belül sem.

Rovatok