Index Vakbarát Hírportál

A jövőt fürkészi a háztartási robot

2013. május 29., szerda 16:28

Ahhoz, hogy valamikor robotok segíthessék az emberek mindennapi tevékenységét, valahogy beléjük kell programozni a jövőbe látás képességét – ez derül ki a Cornell Egyetem kutatásából, amit az Amerikai Hadsereg Kutatási Irodája és a Microsoft is támogatott.

A kutatásban egy robot egy Kinect-kamerán keresztül folyamatosan érzékelte a kísérletben részt vevő ember mozgását és tevékenységeit. A látottakat folyamatosan egy háromdimenziós videofelvételekből összeállított adatbázissal hasonlította össze, így próbálta megítélni, hogy függnek össze az egyes mozdulatok és a használni kezdett tárgyak. Az algoritmus folyamatosan értékelte, hogy folytatódhatnak az egyes cselekedetek, például enni, inni, takarítani, szekrényt kinyitni vagy elpakolni fog-e a látott ember. A lehetséges helyzetek számát a program folyamatosan szűkíti mindaddig, míg elég biztosnak nem látja a jövőt.

Human Activity Anticilation

„Igyekeztünk leírni az emberi viselkedés alapjait” – mondta Ashutosh Saxena, aki szerint már egy kávé elkészítése is nagyon összetett cselekvéssor, mégis vannak olyan jellemző tevékenységek, amiket egy robot is fel tud ismerni. A program egy szótárhoz hasonló adatbázist épít fel magának a kisebb mozzanatokból, és néhány ilyet egymáshoz illesztve fel tudja ismerni, mit lát, és mi lesz a következő momentum.

A tesztek szerint a robot 82 százalékos eséllyel jósolja meg a következő egy másodpercet, három másodpercnél a siker esélye még 71 százalék, és a gép 10 másodpercnyi jövőt is 57 százalékos eséllyel látott meg. „Az emberek kiszámíthatók, de csak rövidebb időtávon” – nyilatkozta Saxena. A kutató szerint a fő feladat most az, hogy minél szélesebb körű válaszokat programozzanak a robotba. A kiadott videó szerint a gép már képes arra, hogy kinyissa a hűtőt az italért arrafelé tartó embernek, illetve csak akkor tölti ki a sört, ha biztos abban, hogy a pohár gazdája nem mozdítja azt el a következő néhány másodpercben.

Rovatok