Index Vakbarát Hírportál

Amerikában elkezdték betiltani a netkávézókat

2013. május 29., szerda 12:06

Florida után Ohio állam is betiltotta a netkávézókat, és több más amerikai állam is erre készül, Kaliforniával az élen, tudta meg az Ars Technica. Az indoklás szerint a netcafék az elmúlt években gyakorlatilag illegális kaszinókká változtak, és a közönségük nagy része már nem az emailjeire gyorsan ránéző turistákból áll, hanem szerencsejáték-függőkből, akik a neten kerülik meg az ezzel kapcsolatos szigorú amerikai szabályozást. Ohióban például csupán négy legálisan működő kaszinó van az egész államban.

Bár a netkávézók tulajdonosai erősen lobbiztak a döntés ellen, többek között azzal érvelve, hogy 6000 munkahelyet szüntet meg az állam a döntéssel, a szenátus 27-6 arányban megszavazta az új szabályozást. Az Ars Technicának nyilatkozó ohiói ügyász szerint azonban annyi történt, hogy 500, mindenféle szabályozás nélkül működő szerencsejáték-barlangot zártak be, amelyek több tízmillió dollárt húztak ki az addiktok zsebéből.

Az internetkávézók Amerikában és Nyugat-Európában a kilencvenes években élték virágkorukat, de az olcsó otthoni internet, majd a mobilnet elterjedése, illetve az egyre több helyen elérhető publikus wifi hotspotok miatt fokozatosan elveszítették a jelentőségüket. Ázsiában először Dél-Koreában, majd később Kínában is hasonló folyamat játszódott, illetve játszódik éppen le, de itt valóban játékteremmé alakulnak a netcafék, ahol előfizetéses online játékokat lehet játszani drága és nagy teljesítményű, a felhasználóknak nem otthonra nem feltétlenül elérhető számítógépeken.

Rovatok