Index Vakbarát Hírportál

Ötmikronos nyulat faragtak a japánok

2013. május 30., csütörtök 11:59

Japán kutatók egy olyan új anyagot fedeztek fel, amely könnyen összetett, vezetőképes 3D formákká alakítható anélkül, hogy elveszítené alakját. A gyantaszerű anyagból a képen látható nyúl akkora, mint egy átlagos baktérium.

A gyantát arra használják, hogy különböző bioimplantátumokat készítsenek, ez az anyag azonban nem úgy viselkedett, ahogy kellett volna. A kutatók egy régi problémát szerettek volna megoldani: ahhoz, hogy egy nagyon apró vezető anyagot készítsenek, magas hőmérsékleten kell azt sütni. Ez az anyag felületén szénréteget alakít ki. A folyamat vezetővé teszi az anyagot, de egyben tönkre is teszi az alakját.

A Yokohama National University kutatói olyan anyagot szerettek volna alkotni, amelynél elkerülhetőek ezek a gondok, tehát amellett, hogy az anyag tud vezetni, az alakját is megtartja. Egy új anyaggal kísérleteztek, az addig használt koncentrátumhoz rezorcin diglicidil-étert kevertek. Az így létrejött új anyag csak nagyon kicsit alakul át a hő hatására, így a kutatók bármint, akár egy ötmikronos nyulat is tudtak formázni belőle.

A következő lépés az volt, hogy a formát tartóssá tegyék, ehhez ultraibolya fényt és lézersugarakat használtak. Kiderült, hogy a technológiával sokkal többet tudnak alakítani az anyagon, mint gondolták, mert a lézerrel különböző formákat tudnak rajzolni az anyagba, akár rétegenként megalkotva a kész tárgyat.

A kutatás sokoldalúan használható majd, olyan apró elektródákat tudnak így gyártani, amit az agyba ültetnek és több betegséget, például az epilepsziát, Parkinson-kórt, depressziót.

Rovatok