Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes álláskeresőként facebookozni

2013. május 30., csütörtök 16:26

Az On Device Research adatai szerint a 16-34 évesek között tízből egy már elbukott állásinterjún facebookos, twitteres, pinterestes tevékenysége miatt. A Cnet egy 24 éves középiskolai tanár esetét mutatja be példaként, Ashely Payne egy olyan fotót tett fel magáról Facebookra, amelyen egy korsó sört és egy pohár vörösbort tart a kezében. Egy szülői panasz nyomán az iskola vezetése felszólította, hogy mondjon fel, vagy kirúgják. Felmondott.

A visszautasított álláskeresők tíz százaléka tudott arról, hogy közösségi oldalon posztolt tevékenysége miatt utasították el, de a fiatalok hatvanhat százalékát még mindig nem aggódik emiatt. A fiatalok túlnyomó többsége a barátainak posztol és nem leendő munkaadóinak.

Számos amerikai államban jogszabályokat alkottak a munkavállalók védelmében, nem lehet őket kirúgni amiatt, amit posztolnak a közösségi oldalakra. Januárban hat államban megtiltották a munkáltatóknak, hogy elkérjék a közösségi oldalakon használt jelszót amiatt, hogy ellenőrizzék, mit posztolnak oda.

Ugyanakkor nincsenek adatok arról, hogy hány munkaadó szeretett volna hozzáférni a munkavállalók fiókjaihoz. Néhány eset került nyilvánosságra, elég nagy visszhangot keltve.

Rovatok