Index Vakbarát Hírportál

Tajvan benyelte a Windows 8-tablettát

2013. június 3., hétfő 19:57

Tajvanon elkezdődött az év egyik legnagyobb geek bulija, a Computex szakkiállítás, ahol a hardvergyátók mutatják be idei kínálatukat. Már lefutottak az első sajtótájékoztatók, mi meg egy kicsit zavarban vagyunk a bejelentések láttán, olyan sok a vonzó újdonság.

A Microsoft táborában az Acer Iconia W3 a legfontosabb új termék, hiszen ez a világ első 8 hüvelykes táblagépe, amin teljes Windows 8 fut. Igaz csak Intel Atom processzoron, amitől instant hidegrázásunk lesz, annyira harmatos a teljesítménye, de aki nem szeret egyszerre sok programot futtatni, annak ez is megteszi. A tableten van Office 2013, az 1280×800 pixeles kijelző passzol a 720p felbontású videókhoz, és a normál méretű bluetooth billentyűzet  valószínűleg kényelmesebb, mint a kijelzőn megjelenő virtuális klaviatúra. Az internetre wifin lehet csatlakozni a belső 32 vagy 64 gigabájtos háttértár microSD kártyával bővíthető, a kamera viszont csak 2 megapixeles. Mindezt 379 dollárért tervezik piacra dobni.

A másik végletet képviseli az Asus Zenbook Infinity laptop, aminek az ára egyelőre ismeretlen, de a leírása alapján azon sem lennénk meglepődbe, ha ezer dollárral drágább lenne a fenti tabletnél. Fedelét Gorilla Glass 3 típusú üveg védi a karcolásoktól, és ez tette lehetővé azt is, hogy a gép 14 százalékkal vékonyabb legyen elődjénél. Az Asus csúcsgépe a legvastagabb részén is csak 15,5 milliméteres. De még így is belefért két usb 3.0 és a micro HDMI port, valamint egy sd-kártya-olvasó.

Androidos táblagépeket is villantott az Asus, mégpedig a sikeres Nexus 7 utódját. A kevésbé izgalmas nevű Memo Pad HD7 tablet 8 gigabájtos változata úgy kerül 129 dollárba, hogy öt megapixeles hátsó kamera, négymagos processzor és 1280×800 pixeles IPS kijelző van benne, plusz egy microSD bővítőhely. Ez elég komoly árzuhanás, hiszen az egy éve bemutatott Nexus 7 ára 200 dollárról indul, és abban nem volt sem hátsó kamera, sem memóriabővítés.

Az Asus Transformer Pad Infinity pedig brutálisan nagy felbontású, 2560×1600 pixeles kijelzővel, Tegra 4 processzorral és 2 gigabájt RAM-mal definiálja újra a csúcskategóriát. Állítólag 4K videók lejátszására is alkalmas lesz az androidos tablet, amit dokkolóval 499 dollárért árulnak majd. (Ebből lesz aztán közel kétszázezer forintos ár, mire az eszköz hazánkba érkezik.)

A Samsung a világszerte sikeres Galaxy termékcsoportot egészítette ki a Tab 3 sorozat két új tagjával. A Galaxy Tab 8.0 nem összekeverendő az év elején bemutatott Galaxy Note 8.0-al, noha igencsak szembetűnő a hasonlóság. Az utóbbi felső kategóriás termék, négymagos processzorral és tollal, míg a most bemutatott Tab 8.0 kétmagos 1,5 gigahertzes procit, 5 megapixeles kamerát, másfél gigabájt RAM-ot és 16 vagy 32 gigabájtos háttértárat kapott. A 10,1 hüvelykes változat memóriája azonban csak 1 gigabájtos, és a kamera is szerény 3 megapixeles, bár ez még érthető is, egy ilyen nagy tablet nem fotózásra termett. Sokkal fontosabb, hogy mindkét készülékben van infraport, tehát távirányítóként működik a régebbi házimozikkal, tévékkel és erősítőkkel is.

Eddigi legviccesebb bejelentést a Foxconn tette, a világ legnagyobb elektronikai gyártója ugyanis több mint öt Firefox OS-t futtató eszköz fejlesztésén dolgozik. A párosra jól passzol a FireFoxconn gúnynév, hiszen pont a Wintel névvel illetett Microsoft Windows-Intel párosnak kívánnak konkurenciát állítani. A FireFoxconn először referenciának szánt okostelefonokat, tableteket, laptopokat és tévéket fog előállítani, abban reménykedve, hogy azokat más gyártók a saját márkanevükön piacra dobják.

Persze a Microsoft és az Intel is keményen dolgozik, hogy megpróbálják visszaszerezni közös hegemóniájukat. A Microsoft állítólag csökkenteti a tabletekre szánt Windows RT árát, hogy a gyártók nagyobb kedvvel válasszák azt az Android helyett. Sajnos az eredeti ár is titkos, ezért a hírrel kapcsolatban kénytelenek vagyunk bízni a Bloomberg hírügynökség értesülésében. Az Intel pedig a Haswell processzorokkal próbálja meghódítani a mobilipart. Ezekből idén tizenkilenc típust dobnak piacra, de most csak ötöt mutattak be, amiket laptopokba szánnak.

Rovatok