Index Vakbarát Hírportál

Itt a világ legmenőbb monitora

2013. június 3., hétfő 18:34

A világ első, hétköznapi felhasználóknak szánt, kereskedelmi forgalomba kerülő 4K-monitorát jelentette be az Asus. A PQ321 jelzésű monitor 31,5 hüvelykes (80 centi) képátlójú, és a tévéknél az idei év nagy divatjának számító 4K, avagy Ultra HD felbontást tudja, ami 3847*2160 képpontot jelent. Mindezt 35 milliméteres vastagság mellett tudja a monitor, a színmélysége 10 bit képpontonként, és 176 fokos szögből élvezhető a képe.

Bár a tévéknél nagyon menő a 4K felbontás, és elvileg a Windows 8 is támogatja (bár a legtöbb alkalmazásnak egyszerűen nincsen ilyen felbontásra optimalizált verziója, illetve olyan videokártyta, ami élvezhető sebességgel megmozgatna például egy ilyen felbontású játékot), az Ultra HD legnagyobb hátránya egyelőre nem az volt, hogy nincs megfelelő monitor a megjelenítéséhez. A fő gond a tartalom, a világ első, és egyetlen 4K-tévécsatornája egyelőre csak Dél-Koreában működik kísérleti jelleggel, kamerák, lejátszók is alig akadnak, 4K-s filmek se nagyon.

Az Asus a csúcsmonitort "professzionális kreatívok" figyelmébe ajánlja, akik eddig több monitor együttes használatával próbáltak ennyi helyet találni a képernyőn az alkalmazásaiknak. Az árat egyelőre nem árulta el a cég, becslések szerint 5000 dollár, vagyis bő egymillió forint lesz, amikor június végén a boltokba kerül.

Rovatok