Index Vakbarát Hírportál

Módosított töltővel feltörhető az IOS

2013. június 3., hétfő 14:35

Biztonsági szakértők felfedeztek egy olyan lehetőséget, amivel szoftver tölthető az IOS operációs rendszerekre. Az eljáráshoz csupán egy módosított töltőre van szükség. A George Institute of Technology kutatócsoportja szerint az operációs rendszerre bármilyen szoftvert fel lehet telepíteni, egy perccel azután, hogy rádugtuk a speciális töltőre.

A kutatók szerint ez a lehetőség komoly biztonsági kockázatot jelent, mivel a beavatkozáshoz nem szükséges a felhasználó jóváhagyása. A hekkerek akár el is rejthetik a telepített alkalmazást, így ezek nem fognak föltűnni a programlistán sem. Egyelőre nem világos, hogy az eszközzel kártékony szoftvert is telepíthetnek-e az IOS-t futtató gépekre, mivel az Apple eszközei csak megfelelő digitális aláírással rendelkező szoftvereket futtatnak, de maga a jelenség még így is aggasztó.

A töltő viszonylag nagy, legalábbis más töltőkhöz viszonyítva. Maga az eszköz a Beaglebone-on, egy hitelkártya méretű linuxos PC-n alapul, így nem valószínű, hogy akkorára tudnák zsugorítani, hogy egy hagyományos Iphone- vagy Ipad-töltő házába rejtsék el – ez valószínűleg mérsékelni fogja a biztonsági kockázatot.

Rovatok