Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz arcfelismerő a Google Glassben

2013. június 3., hétfő 16:00

A Google személyiségi jogokra hivatkozva letiltotta az arcfelismerő funkciót a Google Glassben. A keresőcég által fejlesztett speciális eszközt eredetileg ellátták volna ezzel a funkcióval, de a legfrissebb hírek szerint addig letiltják ezeket az alkalmazásokat, amíg nem lesz megfelelő megoldás az adatvédelmi aggályokra.

A Google egy közleményt posztolt a saját Google Glass csatornájára a Google Pluson. Ebben azt írják, éppúgy figyelemmel követik az eszközzel kapcsolatos érdeklődést, mint az aggodalmakat. A közlemény kitér rá, hogy a Google már évekkel ezelőtt leszögezte, hogy nem adnak arcfelismerő funkciókat a termékhez, anélkül, hogy ne biztosítanák a szigorú adatvédelmi elveket, így a Google Glass-szel sem futtathatunk arcfelismerő szoftvert.

A cég a fejlesztőkre vonatkozó szabályozáson is változtatott. Eszerint a fejlesztők nem készíthetnek a platformra kép- és hangfelismerő szoftvereket, ami a felhasználó azonosításán kívül másra is használható. Ez a gyakorlatban valószínűleg azt jelenti, hogy a felhasználó kiválthatja a kamerával és a mikrofonnal az azonosítást, de az utcán sétáló embereket nem azonosíthatja.

Kérdés, hogy ez megvalósítható-e. A Google nyílt platformnak tervezi a Glasst, és bár a hivatalos csatornákról valószínűleg száműzve lesznek az arcfelismerésre alkalmas szoftverek,lehet, hogy az eszköz ugyanúgy rootolható, feltörhető lesz, mint az androidos telefonok. Ezeknek a szoftvereknek a terjedését a Google viszont semmilyen szabályozással nem akadályozhatja meg.

Rovatok