Index Vakbarát Hírportál

Ereszt már a Zynga-lufi

2013. június 4., kedd 09:43

520 embertől, vagyis teljes állományának 18 százalékától válik meg a facebookos és mobiljátékokkal hírnevet és hatalmas bevételekkel járó biztos piaci pozíciót szerző kiadó, a Zynga.

Mark Pincus, a vállalat vezérigazgatója a cég honlapján futtatott blogban jelentette be az iparági források szerint is előjel nélküli költségcsökkentő lépést. Pincus számításai szerint a Farmville, a Mafia Wars és számos más, főleg a Facebookon sikert hozó játékok mögött álló Zynga így 80 millió dollárt takarít meg. Az igazgató szerint azért kellett most meglépni az elbocsátásokat, mert így az egyelőre biztos piaci pozícióban lévő cég még tud gondoskodni az elküldött emberekről. A hírek szerint az elküldött emberek valóban gáláns végkielégítéssel távoztak.

A Zynga lejtmenete ezzel még valószínűleg nem ért véget. Bár volt egy olyan időszak, hogy a cég értékét 7 milliárd dollárra becsülték, ez a szakértők szerint ma már inkább 2,4 milliárd körül jár, a cég részvényei az induló 10 dollárról mára 3 dollárra zuhantak vissza. A játékipar nehéz kenyér, egy kiadónak akkor meg jól, ha a befektetései nukleáris robbanáshoz hasonló sikert érnek el, ami a Zyngának mostanában nem akar összejönni.

A hatalmas sikert hozó Farmville folytatásának átütő sikere elmaradt, ráadásul a cég hiába fordult a mobilplatformok felé, és hiába vette meg a közelmúlt egyik legnagyobb sikerét, a Draw Somethinget fejlesztő csapatot, a Draw Something 2 népszerűsége meg sem közelíti az elődét. Hogy mennyire nem, azt jól mutatja, hogy az OMGPOP nevű, tavaly márciusban 180 millió dollárért felvásárolt fejlesztőstúdió az egyik érintett a mostani elbocsátásokban, a hírek szerint le is húzták a rolót.

Szakértők szerint az már biztos, hogy a facebookos Zyngának vége, a kérdés csak az, hogy a mobilos Zynga túléli-e a korábban biztosnak látszó alapok összeomlását. A jelek nem túl biztatóak: a nagy sikereket elérő Words with Friends alapján a cég számos, ugyanerre az alapötletre, vagyis épülő játékot adott ki, de a Running with Friendsen kívül egyik sem lett siker.

Rovatok