Index Vakbarát Hírportál

Válogatás nélkül gyűjti a telefonhívások adatait az amerikai titkosszolgálat

2013. június 6., csütörtök 08:50

Egy, a Guardian honlapján leközölt bírósági dokumentum szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata, az NSA napi rendszerességgel, tulajdonképpen tucatszámra rögzíti az ország egyik távközlési szolgáltatójának előfizetői által kezdeményezett hívásokat anélkül, hogy erre külön figyelmeztetné őket. A lehetőséget a 2001-es terrortámadás miatt beiktatott PATRIOT Act egyik (azóta is sokat vitatott) cikkelye biztosítja.

Az engedélyt a FISC nevű, főleg a megfigyelésekkel kapcsolatos kérelmek elbírálásával foglalkozó szövetségi bíróság adta ki. Az ilyen engedélyeket általában szövetségi ügynökségek szokták kérni akkor, ha az ország területén dolgozó idegen ügynökök ellen folytatott elhárítói tevékenység miatt erre szükség van. Az idén április 25-én kiadott engedély július 19-ig él, és kötelezi napi szintű jelentéstételre kötelezi a Verizont. Az, hogy a nyomozók engedélyt kapnak a lehallgatásra, nem ritka, de általában ez egy-egy konkrét személy megfigyelésére ad lehetőséget, nem olyan, tulajdonképpen korlátlan adatgyűjtésre, mint a most közreadott engedély.

A hívásokkal kapcsolatban feljegyzett adatok között ott van a hívó és a hívott fél telefonszáma, a két fél aktuális földrajzi pozíciója, a hívás időtartama, a telefonok IMEI-azonosítója. A hírek szerint a beszélgetés maga, illetve a beszélők személyének azonosítása azonban nem történik meg.

Az eset érdekessége, hogy bár korábban is volt már ilyen tömeges lehallgatásról szóló ügy az USA-ban, ez az első, ami Barack Obama elnöksége alatt derül ki. 2006-ban a Verizon volt az egyike annak a kevés cégnek, ami nem adta ki az NSA által követelt híváslistákat. A most kipattant ügy számos részlete ismeretlen, például azt sem tudni, hogy egyszeri alkalomról van szó, vagy a titkosszolgálat rendszeresen figyeli hasonló volumenben a polgárok hívásait. Arról sincs hír, hogy a Verizon az egyetlen adatszolgáltatásra kötelezett szolgáltató, vagy más cégek is kaptak hasonló végzést a közelmúltban.

Rovatok