Index Vakbarát Hírportál

Óriások vállán nyugszik a szélenergia jövője

2013. június 7., péntek 16:28

A hazánkban működő 172 szélerőmű összesen 329 megawatt energiát tudna előállítani, de a széljárás változékonysága miatt a leadott energiamennyiségben nagy ingadozások vannak. Most például 50 megawattnál is kevesebbet termelnek a rotorok.

Jelentősen növelni lehetne a szélerőművek hatékonyságát, ha a mostaniaknál sokkal magasabb tornyokat és nagyobb rotorokat használnánk. Most a legnagyobb turbináink csak 3 megawattosak, de már készülnek azok a monstrumok, amelyekkel ennek a sokszorosa is előállítható.

Az amerikai Blade Dynamics olyan szénszálas lapátokat gyárt, amelyeket több darabból állnak, és ennek köszönhetően hagyományos kamionokkal is az építkezés helyszínére szállíthatók. Ezek a 48 méteres lapátok pedig csak az első lépésnek számítanak a 90-100 méteresek felé, amelyek már képesek akár 10-12 megawattot is termelni.

Ennél is komolyabb szélenergiai projektre készül a szintén Egyesült Államokbeli Solar Wind Energy. Betonból építene fel egy 685 méteres kéményt, amely beszívja a forró sivatagi levegőt, és a hozzákevert párától süvítő szél kerekedik. Előzetes becslések szerint ezzel a módszerrel nagyjából 1,25 gigawatt energia állítható elő, ami több, mint amire egy atomerőmű képes.

Solar Wind Energy Tower Demonstration

Az erőmű megépítésének 900 millió dolláros költsége elsőre soknak tűnhet, de az USA-ban éppen most építenek egy atomreaktort 14 milliárd dollárból, amihez képest ez aprópénz.

Rovatok