Index Vakbarát Hírportál

A törvénytisztelőknek nincs mitől félni

2013. június 9., vasárnap 15:41

Aki betartja a törvényeket, annak nem kell félnie a brit titkosszolgálatoktól – mondta vasárnap a brit külügyminiszter, az Amerikából Nagy-Britanniába is átterjedő adatgyűjtési botrányra reagálva.

William Hague a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában képtelenségnek nevezte az a feltételezést, hogy a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) a törvények megkerülésével gyűjtött adatokat brit állampolgárok adatforgalmazásáról. Szerinte csak a terroristáknak, a bűnözőknek és kémeknek kell tartania a hírszerzéstől.

Hague mindazonáltal nem cáfolta, hogy a szolgálat végzett ilyen adatgyűjtést, és arra a kérdésre sem válaszolt, hogy személyesen hagyta-e jóvá a GCHQ bekapcsolódását az elektronikus adatforgalom megfigyelésére indított amerikai titkosszolgálati programba. „Érthető okokból nem oszthatom meg, mi az, amit tudunk az esettel kapcsolatban, illetve mi az, amit nem.”

Hague azt azonban megerősítette, hogy valóban rendszeres az információcsere az Egyesült Államok és Nagy-Britannia titkosszolgálata között, de ez nem meglepő, hiszen ez „a második világháború óta így van”.

Douglas Alexander, az ellenzéki árnyékkormány külügyi szóvivője üdvözölte, hogy Hague a nyilvánosság elé állt az ügyben, mert szerinte fontos, hogy a kormány mindent megegyen a botrány miatt elveszett bizalom visszaszerzéséért.

Rovatok