Index Vakbarát Hírportál

Itt az iOS 7, az új OS X és a Macbook Air

2013. június 10., hétfő 19:20

Magyar idő szerint hétfő este 7-től két órán át szünet nélkül sorolta az Apple vezérkara azokat az újításokat, amelyek az iOS 7 operációs rendszerben, a Mac gépeken futó OS X Maverickben, a Macbook Air laptopban és a Mac Pro munkaállomásban jelennek meg. Indul az iTunes zenestream szolgáltatása, és okosabbak lesznek az Apple mobil eszközei.

Bár a Worldwide Developers Conference (WWDC) mindig tele van bejelentésekkel, ne feledjük el, hogy ez a konferencia elsősorban a fejlesztőknek szól. Az Apple ezer mérnöke várja a résztvevők kérdéseit, hogy segítsenek a kódolásban, bizonyos problémák megoldásában. De Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nem vesztegette erre a témára az idejét, és gyorsan belevágott a közepébe.

Öt éve van App Store szoftverbolt, és ez idő alatt a felhasználók 50 milliárd appot töltöttek le. A kínálatban most 900 ezer különböző alkalmazás van, amiből 375 ezer készült kimondottan az iPadre. Ez persze leginkább a fejlesztőknek fontos, Tim Cook is arra futtatja ki az egészet, hogy csak az elmúlt évben 5 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek a szoftvereladások után. Hogy mivel lehet igazán nagy pénzt szakítani? Például azzal, hogy az Apple kiválasztja a termékünket, és bemutatja azt a WWDC, mint teszi most az Ankival, ami egy mesterséges intelligenciával felvértezett távirányítós autó, és úgy játszhatunk vele, mint egy videojátékkal.

Sajnos az Anki majdnem nagyon csúnyán bukott a színpadon, miután a távirányítós kisautó egyáltalán nem akart elindulni, és kellett egy restart a demó lefuttatásához.

Mac

Tavaly nagyon sok újítás jelent meg a Mac számítógépekben a Mountain Lion operációs rendszerrel, amit már a felhasználók 35 százaléka használ. De a világ nem áll meg itt, úgyhogy következik egy nagy bejelentés arról, hogy mi változik idén.

Már sokan találgattak arról, hogy mi lehet az új verzió neve, és az Apple be is dobott egy viccet: a sok nagymacska után a tengerek felé fordulnak, és Sea Lion lesz a következő változat. Ami igazából jobb lett volna, mint a valódi név: OS X Mavericks lesz az új rendszer, ami úgy hangzik, mintha egy kosárcsapat neve lenne.

Apróbb frissítések: a fájlkezelőben lesznek fülek, ki lehet nagyítani teljes kijelzős üzemmódra, és címkézni lehet a dokumentumokat, fájlokat. Kicsit ügyesebben lehet kezelni a rendszer által használt kijelzőket, és az asztalt ki lehet terjeszteni akár egy Apple TV által használt kijelzőre is. Magyarán teljes kijelzős programokat jeleníthetünk meg a pici médialejátszó dobozra kötött tévén.

A csilivili felület mögött is történtek a Maverickben javítások, például a processzorhasználat optimalizálásával állítólag 72 százalékkal csökkenteni tudták a proci aktivitását. A memória gyors tömörítésével pedig a rendszer reakcióidejét tudták jelentősen lecsökkenteni a Mountain Lionhoz képest. A Safari böngészőben a Javascript teljesítményét növelték, hogy kevésbé terhelje a processzort, és néhány hasznos újítást is beépítettek: egy oldalsó sávban könnyen elérjük a Twitteren vagy Linkedinen ismerősök által megosztott cikkeket, ami megkönnyíti az új tartalmak felfedezését. Amikor ezeket a cikkeket böngésszük, egyszerűen átgördíthetünk a következő cikkre, extra kattintás nélkül.

Az iCloud felhőszolgáltatás is kibővült egy régóta várt funkcióval, végre elmenthetjük az online tárolóba a jelszavainkat, az eszközeink által használt wifi hotspotokat, bankkártyaszámokat, és ezeket minden Apple eszközzel szinkronizálhatjuk. Így nem kell olyan sok jelszót megjegyeznünk, csak a kulcskarikáért, és a 256 bites titkosítás gondoskodik arról, hogy ne lehessen csak úgy belekukkantani a jelszótárolóba.

Megint egy lépéssel közelebb került egymáshoz az iOS és az OS X azzal, hogy a Mac gépeken az iOS figyelmeztetéseit is megnézhetik a júzerek. Az is új, hogy a kijelző jobb felső sarkában megjelenő értesítőkre rögtön válaszolni is lehet, nem kell ehhez megnyitni a szoftver nagyobb méretű ablakát. Ezen kívül az iBooks könyvesbolt és az iOS-en kemény kritikákat kapott Maps térképszoftver is bekerül a számítógépes rendszerbe. Az utóbbival képesek leszünk helyeket és útvonalakat átküldeni az iPhone-ra vagy az iPadre.

A fejlesztők már ma megkapják a Mac OS X Maverickset, a többiek ősszel tölthetik le.

Macbook Air

Phil Schiller egy kérdéssel kezdi a pdiumon: mi a laptopok jövője? Persze már lelőtte a poént, hogy szerintük a Macbook Air lesz az, ami most már egész napra elegendő akkuidőt biztosít. A gép természetsen megkapta az Intel Haswell processzoros kezelést, amivel brutálisan megnőtt az akku élete: a 11 hüvelykes gép üzemideje 5 óráról 9 órára nőtt, míg a 13 hüvelykesé 7-ről 12 órára. Schiller szerint 10 órán át nézhetünk videót az iTunes-ban, és 45 százalékkal gyorsabb lesz a Flash animációk lejátszása.

Az Ethernet portot nélkülöző Macbook Air fontos kiegésztője lesz az Airport Extreme wifis hotspot. amiben verziótól függően 2-3 terabájtos tárhely is van a biztonsági mentések számára. Ez már az új 802.11ac szabványt is támogatja, tehát gyorsabban továbbítja az adatokat. A Macbook Air 11 hüvelykes változata 128 gigabájtos tárhellyel 999 dollárba, a 13 hüvelykes 1099 dollárba kerül, és mától kaphatók.

Mac Pro

A professzionális felhasználók egyik kedvenc játékszere volt a Mac Pro nevű asztali gép, de az Apple nagyon régen frissítette a terméket. Most egészen különleges változattal rukkolt elő, amelynek nemcsak a tervei készültek Kaliforniában, hanem magát a gépet az Egyesült Államok területén gyártják le. A 4K kijelzőket is kezelő gépnek egészen megdöbbentő a mérete, a korábbi Mac Pro térfogatának csupán a nyolcadát foglalja el, pedig állítólag 7 teraflops teljesítményt adnak le az AMD processzorai.

iCloud

Tim Cook visszafoglalta a színpadot, és az Apple felhőszolgáltatásáról kezdett beszélni, amit már 300 millióan használnak. Mit adnak ennek a rengeteg embernek? Ugyanazt, amit már a Microsoft is régen kitalált az Office 365-tel, és a Google is pontosan ezt adja a Google Apps platformon. Szóval jön a felhőben dolgozó, böngészőben futó irodai programcsomag. A Pages, Numbers és Keynote mind elérhető lesz, és a kezelőfelületük szinte pontosan úgy néz ki, mint a letölthető és telepíthető programoké. Az jó hír, hogy a Safari, Chrome és Internet Explorer böngészőt egyaránt támogatják, így feltételezhető, hogy mindegyik fontos operációs rendszeren kezelhetők lesznek az iCloudba mentett doksik.

iOS

És akkor most jön a legjobban várt nagy dobás, az iPhone és az iPad megújuló operációs rendszere, amit eddig 600 millió eszközön juttattak el a felhasználókhoz. Hogy ebből mennyi van még most is használatban, az egészen más kérdés. Tim Cook egy kis önfényezéssel kezdi, kis (nyilván objektív, csöppet sem elfogult) bemutatót tart arról, hogy az Apple eszközeit sokkal aktívabban használják az emberek, mint az androidos kütyüket, és több alkalmazást is vásárolnak. És még rendszert frissíteni is nagyon szeretnek! 93 százalékuk a legújabb iOS 6-ot használja. Ez mondjuk tényleg jó a fejlesztők szempontjából, mert nem kell annyiféle verzióra portolniuk a programjaikat.

De most új verzió jön, az iOS 7, ami az eddigi legnagyobb változás lesz az iPhone megjelenése óta. A kezelőfelületen laposabbak az ikonok, a szoftverek egyszerűbbek, letisztultabbak, és háromdimenziós az interfész, legalábbis olyan értelemben, hogy megváltozik a perspektíva, amikor a felhasználó megdönti a készülékét. Ez különösen akkor néz ki jól, amikor saját háttérképet választunk, mert be tudunk nézni az ikonok mögé. Mindenhonnan eltűntek a természetes felületet utánzó grafikák, és inkább precizitást sugároznak az áttervezett programok.

Új módszerrel, kártyák közt lépkedve lehet váltani a futó programok között, és a szoftverekben a kijelző szélétől befelé húzott ujjal léphetünk ba a menübe, vagy egy elolvasni kíván emailbe. Lesz egy alulról felhúzható irányítóközpont, ahol egy pillanat alatt bekapcsolható a bluetooth, állítható a hangerő, és megtaláljuk a legtöbb gyakran használt beállítási lehetőséget. Ebben az Android után járnak, és jól teszi az Apple, hogy bevezeti, mert jelentősen megkönnyíti majd a készülék használatát.

Talán az a legizgalmasabb fejlesztés, hogy az iOS7 figyeli, melyik appot használjuk gyakran, milyen a hálózati lefedettség, és ezen szempontok alaján frissíti a háttérben alkalmazásainkat. Ennek biztosan örülni fognak a felhasználók és a mobilszolgáltatók is, hiszen az előbbiek valószínűleg ritkábban találkoznak lassú letöltéssel, az utóbbiak pedig kisebb hálózati terhelést láthatnak.

A mobilos rendszeren is megújult a Safari böngésző: teljes kijelzőn jelennek meg a weboldalak, szebb felületen tudunk képkedni a megnyitott böngészőfülek között, és egy ujjmozdulattal elérhetők a kedvenc weboldalak. Ezek a funkciók tárhelyigényesek lesznek, mert mindegyik weboldalt előnézeti képpel tudjuk elmenteni a kedvencek közé.

Az iOS 7 támogatja a Mac OS X-en már ismert Airdrop funkciót. Ha bekapcsoljuk, akkor felbukkannak a telefonon a közeli, szintén Airdropot használó ismerőseink, és megoszthatunk egymással fájlokat. Ezt azonban csak az iPhone 5 fogja támogatni.

A rendszer magától rendszerezi a fotókat az időpont és a helyszín alapján, így nem egy teljesen összefüggő képfolyamban kell görgetni fel és alá.  Ebben éppen úgy több réteg van, mint egy naptárban, tehát ki lehet zoomolni az évekig, és a különböz években lőtt fotókat tudjuk átnézni.

Siri

Új interfészt kapott a hangutasításokat és szóbeli kérdéseket kezelő Siri rendszer, például már férfihangon is meg tud szólalni. Okosabb is lett, például be tudja kapcsolni a bluetooth-t, növelni tudja a kijelző fényerejét, kezeli a Twittert, a Wikipediát és a Microsoft Bing keresőt is. Úgy látszik az Apple mindent megtesz azért, hogy függetleníteni tudja magát fő riválisától, az Androidot gyártó Google-től.

2014-ben pedig autókba is bekerül az iOS támogatása, a rendszert az autó kiejelzőjén keresztül tudjuk majd kezelni. Akár Ferrariban is.

Visszatérve az iOS-hez: az alkalmazások a háttérban automatikusan tudnak frissülni, nem kell majd manuálisan kezelni a telepített appokat. A zenelejátszó pedig valóban kibővült egy új szolgáltatással, az iTunes rádióval. Vannak kiemelt rádiócsatornák, például olyan számokkal, amelyek népszerűk a Twitteren, vagy az adott környéken népszerű dalokkal. A csatornákat meg tudjuk osztani az ismerőseinkkel, és természetesen minden jónak talált számot megvehetünk az iTunes zeneboltban. Az iTunes rádióban hirdetések is lesznek, de aki előfizet az iTunes Match szolgáltatásra, annak ez is ingyenes.

Vannak még rejtett gyöngyszemek az iOS7-ben, mint például az alkalmazásonként használható VPN - ezt nemcsak a céges felhasználók fogják értékelni, hanem azok is, akik csak külföldön elérhető szolgáltatásokat akarnak igénybe venni a telefonjukon. Letiltható a telefon, a Facetime videotelefon és az üzenetek, és ha egy tolvaj megpróbálja kikapcsolni vagy letörölni a telefonunkat, akkor soha többé nem tudja majd aktiválni.

Az iOS 7 is ősszel lesz letölthető a felhasználók készülékeire.

Rovatok