Index Vakbarát Hírportál

5 terabájtos adatátvitel is megoldható

2013. június 19., szerda 17:08

Szokatlan adatátviteli módszert tett elérhetővé a Google a fejlesztők számára: postán is beküldhetik a merevlemezüket az adatközpontjába. Az ember azt gondolná, hogy amikor a keresőcég teljesen átlagos lakásokba köt be gigabites optikai internetelérést, akkor már nem lehet gond az adatátvitellel, de úgy tűnik a telekommunikációs hálózat nem minden esetben elégíti ki az igényeket.

A Google Cloud Storage szolgáltatást használó fejlesztőknek 80 dolláros kezelési költséget számláznak ki egy-egy merevlemez bekötése után, annak tárterületétől függetlenül. Ezt a módszert most még csak az Egyesült Államokban lehet választani.

Ezt a szolgáltatást többnyire arra használják a megrendelők, hogy a hatalmas adatkészletükön elemzéseket végezzenek el. 5 terabájtnyi adat átvitele egy gyorsnak számító 100 megabites kapcsolaton már napokat venne igénybe.

Tudni kell, hogy a hasonló online szolgáltatást nyújtó Amazonnál is fogadni tudják az előfizetők merevlemezeit, és ők is 80 dollárt kérnek vincseszterenként. Csakhogy az Amazon plusz díjat két a másolásért az alapján, hogy mennyi idő alatt tudja átmásolni az adatokat a saját szervereire. Ez 5 terabájt esetében 45 dollár plusz kiadást jelent.

Rovatok