Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft meghajolt a népharag előtt

2013. június 20., csütörtök 05:56

Talán még sosem élt meg a videojátékok világa akkora össznépi felháborodást, mint a Microsoft új konzolja, az Xbox One bemutatója óta, amikor a cég elővezette, hogy a gép erősen korlátozni fogja a használt játékok futtatását, és rendszeres online kapcsolatot igényel majd az egyszemélyes játékokhoz is. A cég szempontjából mindkét lépés érthető volt valahol, az online kapcsolat a kalózkodás visszaszorítása miatt (és egyébként is logikusnak tűnt, hogy ma már mindenhol van annyi netkapcsolat, hogy beregisztráljon az ember egy játékot installáláskor, és ezt 24 óránként egyszer lecsekkolja a rendszer), a használtjáték-piac kinyírása pedig azért, mert a több milliárd dollárosra nőtt üzletből a játékok kiadói és fejlesztői egy fillért sem látnak.

A játékosok ellenérzése azonban sokkal erősebb volt, mint a cég tervezte, és sorra kaptak olyan védhetetlen kritikákat is, amelyekre előzetesen alighanem senki nem gondolt. Ilyen volt például az amerikai hadseregben szolgáló katonák panasza, akik szívesen ütik el a szabadidejüket a támaszpontokon vagy anyahajókon offline videojátékokkal, de az Xbox One erre nem ad majd lehetőséget. A nagy konkurens Sony is erősen rájátszott a játékosok közhangulatára a maga Playstation 4-bemutatóival, és úton-útfélen azt hangoztatta, hogy ők nem a játékosokat kizsákmányoló gonosz óriáscég, hanem a jófej konzolgyártó, aki olcsóbban is adja a maga játékgépét, és senkit nem szivat meg a használt játék korlátozásával és az online kapcsolat erőltetésével.

A Microsoft végül meghátrált, Don Mattrick, a cég interaktív részlegének elnöke személyesen jelentette be, hogy visszavonják az összes, nagy vihart kavart újítást, az Xbox One mégsem kér majd online kapcsolatot, és a használt játékokat is szabadon lehet majd csereberélni, továbbadni, kölcsönadni, elajándékozni. A bejelentésben a cég PR-osai megköszönik szépen a sok visszajelzést, és próbálják menteni a menthetőt, az egész ügyet úgy beállítva, hogy ők hallgatnak a játékosok szavára és kívánalmaira az új konzol készítésekor.

Az ügy a visszavonás ellenére pr-katasztrófa volt a cégnek, ezt erősíti az is, hogy a nagy online áruházakban a Playstation 4 előrendelési számai látványosan lenyomják az Xbox One számait. Igaz, fél év múlva megjelenő termékek esetében ezek a számok egyelőre csak a legvérmesebb rajongók véleményét tükrözik, akiket létszámban messze felülmúl az alkalmi játékosok köre – és az Xbox One interaktív tévés megoldásai elsősorban őket szólítják meg.

Rovatok