Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai katonai titkokat szerzett meg az Anonymous?

2013. június 20., csütörtök 23:45

Az Anonymous internetes aktivista- és hekkercsoport közleményében azt tudatta a világgal, hogy teljes sikerrel zárult az OpNorthkorea fedőnevű akciójuk, és sikerült bejutniuk az elméletileg a külvilágtól hermetikusan elzárt észak-koreai hálózatra, a Kwangmyongra. Itt több kormányzati szervert feltörtek, és rengeteg információt és szigorúan titkos adatot töltöttek le az ország rakétaprogramjáról, a hadsereg terveiről, illetve személyes adatokat magas rangú állami tisztségviselőkről.

A csoport június 25-én tervezi ezek egy részét közzétenni, a teljes megszerzett adatbázist pedig a Wikileaksnek fogják átadni. Június 25 egyébként a koreai háború kitörésének évfordulója, ebből az alkalomból az Anonymous globális támadást indít az észak-koreai net ellen. A célpontok és az önkéntesek által használandó szoftverek listáját már jó előre közzétették.

A bejelentés hitelességét némileg rontja, hogy a Twitterre bizonyítékképpen feltett képekről kiderült, hogy egy dél-koreai hírportálon 2005-ben megjelent cikkből valók.

Az NK News hírportálnak adott interjújában az akciót vezető egyik Anonymous-tag elmondta, hogy az észak-koreai net valójában nincs teljesen elzárva az internettől, három ponton is csatlakozik hozzá, ebből az egyikre, egy kínai szerverre sikerült bejutniuk, és azon keresztül a Kwangmyongra (ezt persze nem volt különösebben bölcs dolog elárulniuk, ha vissza akarnak jutni további hekkertámadásokat végrehajtani). Hogy megmutassák az egész országnak, hogy ott jártak, pár percre az egész észak-koreai belső hálózatot leállították. Mindezt úgy sikerült elérniük, hogy az Észak-Korea hálózatán használt, Linux-alapú operációs rendszerben, a Red Star OS-ben találtak sebezhető pontokat.

Rovatok