Index Vakbarát Hírportál

Kiberháborús forródrótot állítanak fel

2013. június 20., csütörtök 19:03

A kubai rakétaválság után a Fehér Ház és a Kreml között kiépített forródrót mintájára újra közvetlen kapcsolatot hoznak létre az amerikai és az orosz legfelsőbb vezetés között, aminek célja, hogy egy kiberháborús helyzetben a két nagyhatalom vezetői kommunikálni tudjanak, elkerülhessék a félreértéseket és az esetleges konfliktusok kiterjedését. Az ötven éve létrehozott hidegháborús forródrót sokat segített a hidegháború befejezésében, és szakértők szerint az internetes hadviselés területén ma nagyon hasonló a helyzet, mint a hatvanas években a hagyományos hadászatban és világpolitikában volt. Az egyes országok katonai hekkerekkel kémkednek egymás után, és egyre veszélyesebb kiberfegyvereket fejlesztenek ki. A leghíresebb ilyen a Stuxnet vírus volt, amit - bár ezt hivatalosan soha senki nem erősítette meg - az USA és Izrael készített és vetett be Irán ellen, az ország nukleáris létesítményeiben okozva üzemzavarokat. Az iráni atomprogramot egyes becslések szerint évekkel visszavetette a Stuxnet pusztítása.

Barack Obama és Vlagyimir Putyin közös sajtóközleményükben azt írják, az online támadások jelentik a 21. század legkomolyabb nemzetbiztonsági kihívását és potenciális terrorista fenyegetettségét. A két ország ezért a jövőben szorosan együtt fog működni az online fenyegetések elhárításában, a biztonsági rések befoltozásában. Ennek része a forródrót is, amin nem a két elnök, hanem az amerikai és orosz kiberbiztonsági hivatalok vezetői tudnak majd kommunikálni veszélyhelyzetben.

Ironikus módon a megegyezés éppen az NSA lehallgatási botrányának kellős közepén jött létre, amikor felmerült a gyanú, hogy az amerikai nemzetbiztonságnak több nagy internetes cég szervereire van bejárása, és minden emailt olvasnak, telefonbeszélgetés lehallgatnak (ezt az érintett cégek tagadták). Az amerikai diplomácia nagy erőkkel próbál Kínára is nyomást gyakorolni, hogy hagyjon fel az államilag támogatott hekkertámadásokkal amerikai állami szervezetek és cégek ellen. Nemrég azonban az is kiderült, hogy ez a jelenség sem egyirányú, és az amerikai kormánynak dolgozó hekkerek már 15 éve szervezett keretek között támadnak kínai célpontokat.

Rovatok